Velika Britanija nije stavila raspravu o Kosmetu na dnevni red

Srna
Velika Britanija nije stavila raspravu o Kosmetu na dnevni red

Beograd - Velika Britanija, koja predsjedava Savjetom bezbjednosti UN u avgustu, nije stavila raspravu o Kosovu i Metohiji na dnevni red tog tijela.

U programu rada koji je objavljen na sajtu UN nema Kosova i Metohije, javio je RTS.


Savjet bezbjednosti UN, kojim tokom avgusta predsjedava Velika Britanija, preskoči je raspravu o Kosmetu pošto su na prethodnoj sjednici, sredinom maja, predstavnici Švedske, Velike Britanije, Francuske, SAD, Poljske i Holandije naveli da je vrijeme da se promijeni format rasprave o kosovskoj krizi u sjedištu UN.

Promjeni formata održavanja sjednica Savjeta bezbjednosti UN oštro su se suprotstavile Rusija, Kina i Srbija.

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je juče za RTS da o situaciji na Kosovu i Metohiji mora da se raspravlja kao i do sada u Savjetu bezbjednosti UN. Tada je istakla da je namjera Londona “politički neiskrena”.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je postupak Velike Britanije “akt direktno usmjeren protiv srpskih interesa”.

“Britanci su se ovim činom direktno stavili na stranu Prištine i došli smo u paradoksalnu situaciju da od nas, s jedne strane, traže da ubrzamo dijalog u Briselu, a da se, istovremeno, pitanje Kosova izbacuje sa dnevnog reda u Njujorku. Ovo je slučaj bez presedana i zloupotreba funkcije predsedavajućeg Saveta bezbednosti”, rekao je Dačić.

Savjet bezbjednosti UN od juna 1999. godine, kada je usvojena Rezolucija 1244, redovno razmatra izvještaje generalnog sekretara svjetske organizacije o stanju na Kosovu i Metohiji.

Ovo će biti prvi put za 19 godina da najmoćnije tijelo svjetske organizacije neće raspravljati o situaciji na Kosovu i Metohiji duže od tri mjeseca.

Prema Rezoluciji 1244, generalni sekretar UN mora redovno da obavještava Savjet bezbjednosti o razvoju situacije na Kosmetu.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je u izvještaju koji se odnosi na razvoj događaja na Kosovu i Metohiji od sredine aprila do sredine jula, upozorio da gradnja puta pored manastira Visoki Dečani i izostanak rezultata u istrazi ubistva Olivera Ivanovića predstavljaju razlog za brigu na Kosmetu, pozdravljajući istovremeno nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana