Uhapšen komandant Četničkog pokreta u Srbiji

Srna
Uhapšen komandant Četničkog pokreta u Srbiji

Beograd - Kruševljanin Bratislav Živković, poznat kao komandant Četničkog pokreta u Srbiji, uhapšen je zbog osnovane sumnje da je organizovao učestvovanje u ratu u inostranstvu, objavio je danas “Radio Slobodna Evropa”, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

U odgovoru MUP-a Srbije dostavljenom ovoj medijskoj kući navodi se da su pripadnici policije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, uhapsili Živkovića “zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi”.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu, navodi se u odgovoru MUP-a.

“Radio Slobodna Evropa” navodi da je Živković obuhvaćen istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine o učešću šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih strana.

Izmjenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. godine za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. 

Ukoliko pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprijećena je kazna zatvora od jedne do osam godina. Za organizovanje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana