Ухапшен командант Четничког покрета у Србији

Срна
Ухапшен командант Четничког покрета у Србији

Београд - Крушевљанин Братислав Живковић, познат као командант Четничког покрета у Србији, ухапшен је због основане сумње да је организовао учествовање у рату у иностранству, објавио је данас “Радио Слободна Европа”, позивајући се на Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије.

У одговору МУП-а Србије достављеном овој медијској кући наводи се да су припадници полиције, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Крушевцу, ухапсили Живковића “због постојања основане сумње да је починио кривично дјело организовање учествовања у рату или оружаном сукобу у страној држави”.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати и он ће уз кривичну пријаву бити приведен надлежном тужилаштву, наводи се у одговору МУП-а.

“Радио Слободна Европа” наводи да је Живковић обухваћен истрагом Генералног тужилаштва Украјине о учешћу шесторице држављана Србије у сукобима у источној Украјини на страни проруских страна.

Измјенама Кривичног законика Србије из 2014. године за учешће држављана Србије на страним ратиштима запријећена је казна затвора у трајању од шест мјесеци до пет година. 

Уколико појединац учествује у оружаном сукобу у иностранству у саставу групе, запријећена је казна затвора од једне до осам година. За организовање учешћа у рату или оружаном сукобу у страној држави запријећена је казна затвора у трајању од двије до десет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана