U inostranstvu prošle godine uhapšeno 2.000 građana Srbije

Srna
U inostranstvu prošle godine uhapšeno 2.000 građana Srbije

Beograd - U inostranstvu je tokom prošle godine uhapšeno oko 2.000 državljana Srbije, a najviše su hapšeni u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Mađarskoj, podaci su Ministarstva spoljnih poslova Srbije.Prema ovim podacima, Srbe često privode i u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Češkoj i Grčkoj.

Najčešća krivična djela zbog kojih strane policije privode Srbe su trgovina drogom, falsifikovanje isprave, razbojništva, krađe, krijumčarenje ljudi, ugrožavanje bezbjednosti javnog saobraćaja, prekoračenje boravka u Šengen zoni i nelegalan rad i drugo, prenosi beogradska "Politika".


Iz Ministarstva spoljnih poslova navode da je ovaj broj možda i veći, jer u Ministarstvo dolaze samo informacije kada uhapšeni u stranoj zemlji obavijesti srpske institucije da je završio iza rešetaka.

Ministarstvo navodi da se informacija o hapšenju srpskih državljana ne dostavlja diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbija ako srpski državljanin ne da svoju saglasnost.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da je 2.000 uhapšenih Srba u svijetu zabrinjavajući podatak, koji bi trebalo da zabrine i državu.

Radovanović je naveo da domaći prestupnici u zapadnim državama uglavnom čime imovinska krivična djela, u Mađarskoj krijumčarenja ljudi, a što se tiče Hrvatske i Crne Gore, upletena je, smatra on, politika.

"Znamo da Hrvatska potražuje dosta naših državljana i zbog navodnih ratnih zločina", kaže Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana