У акцији КПС-а до сада ухапшено више од 30 лица, Зубин Поток попут ратнe зоне

Агенције
У акцији КПС-а до сада ухапшено више од 30 лица, Зубин Поток попут ратнe зоне

Приштина - На ширем подручју Косова и Метохије до сада је ухапшено више од 30 лица која су у протеклих мјесец дана пратили полицијски инспекторати, саопштено је из Косовске полицијске службе /КПС/.

У саопштењу се наводи да је у Призрену ухапшено седморо осумњичених за криминалне радње и кријумчарење робе без царинских декларација, од којих два висока полицијска службеника и четворица цариника. Из косовске полиције Срни је речено да је акцијом обухваћено више десетина осумњичених припадника КПС-а, царинских службеника и лица која су се бавила трговином робом без царинских и других декларација.

Из полиције су демантовали да је било ко од ухапшених осумњичен или се доводи у везу са убиством лидера Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда” Оливера Ивановића, као и убиством косовског полицајца Енвера Зумберија 2011. године како су пренијели поједини медији.

“Акцијом која траје од јутрос обухваћена су искључиво лица умијешана у криминалне радње. У акцију хапшења осумњичених укључено је око 400 припадника Косовске полицијске службе”, кажу у косовској полицији.

Из полиције тврде да се акција одвија на ширем подручју Косова и Метохије укључујући јужну Митровицу и све четири општине на сјеверу Косова.

Репортер ТВ Прве јавља да је ситуација у општини Зубин Поток попут ратног стања. Оклопна возила РОСУ свуда, као и њихови специјалци. Пуца се и има рањених.

Припадници РОСУ, који су рано јутрос започели акцију хапшења на сјеверу Косова, у општинама у којима су Срби већинско становништво, тренутно патролирају у великом броју у селу Вараге, а и даље се чујепуцњава. Примјећена су и кола Хитне помоћи јер има више повређених, јавио је репортер ТВ Прве.

Ситуација је, како каже, попут ратног стања, људи су забарикадирани у својим кућама, а добар део њих је побјегао у шуму. И сам репортер ТВ Прве јавио се из склоништа и наводи да ће тешко, у скорије вријеме, успијети из њега да изађе.

Село Вараге је, у делу у ком се чује пуцњава, уништено - као и сва возила која су се нашла на путу оклопних возила и специјалаца РОСУ. Уништено је и возило ТВ Прве.

Мјештани су раније поставили три барикаде код села Вараге, које су припадници РОСУ срушили.

Припадници РОСУ иду пешице магистралним путем и пуцају и даље са обије стране и бацају шок бомбе. Народ је преплашен, а локална школа и обданиште намеравају да обуставе рад, рекао је Тањугу један полицијски званичник.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је раније данас да је ситуација прилично драматична у општини Зубин Поток.

Према досадашњим информацијама, ухапшено је 13 особа српске националности, а према писању приштинске штампе међу ухапшенима има и припадника албанске националности. Наводно, ухапшени су припадници косовске полиције, умјешани у организовани криминал.

Такође, медији у Приштини су пренијели и да је у акцији у Зубином Потоку било и пуцњаве, у којој је рањен један припадник косовске полиције, албанске националности.

На сјеверу Косова и даље се чују сирене јер хапшења нису завршена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана