U Tekerišu kod Loznice obilježeno 104 godine od Cerske bitke

Srna
U Tekerišu kod Loznice obilježeno 104 godine od Cerske bitke

Beograd - U mjestu Tekeriš kod Loznice obilježeno je 104 godine od Cerske bitke, prve pobjede savezničke vojske i jedne od najznačajnijih i najvećih pobjeda Srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Državnu ceremoniju u okviru Spomen-kompleksa “Cerska bitka” predvodio je srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je, nakon polaganja vijenca, rekao da se austrougarska netrpeljivost prema suverenističkoj politici male Srbije vremenom taložila i prerasla u mržnju nezapamćenih razmjera.


On je rekao da je slobodoljubivost srpskog naroda dugo bila trn u oku Beča.

Podsjetio je da je u avgustu 1914. godine, u direktnom sudaru sa vojnicima prvog poziva Cerske udarne grupe, Srpska vojska doslovno razbila brojno i tehnički nadmoćnog protivnika, a nezarobljene ostatke Poćorekove neslavne armije natjerala na panični bijeg preko rijeke Drine.

“Taj herojski događaj je u dovoljnoj meri upamćen i zabeležen u srpskim pesmama i kinematografiji i izučava se kao deo redovnog gradiva na vojnim akademijama širom sveta”, rekao je Đorđević.

On je istakao da najsvjetliji primjer junaštva i herojstva nisu pružili ni oficiri ni generali, već šesnaestogodišnji Stanislav Staško Sondermajer, najmlađi srpski vojnik koji je poginuo u Cerskoj bici.

“Umesto da ide tamo gde bi mu bilo nešto bolje, on se uputio na strašno mesto da bi učinio nešto najbolje za svoj narod i državu. Bez vojvode Radomira Putnika bi srpski trijumf na Ceru možda i mogao da se dogodi. Bez Stanislava Sondermajera zasigurno ne bi”, rekao je Đorđević.

Đorđević je naglasio da je potrebno da građani Srbije posjeduju svijest da će njihov život i rad biti ugrađeni u budućnost Srbije i da, kako se danas budu odnosili prema državi koja ih je izgradila, takav će sutra život imati djeca koja će živjeti u njoj.

“Kako budemo poštovali sami sebe, tako će nas poštovati i drugi. Ali, pre svega moramo znati da svako od nas pojedinačno čini Srbiju, da je država kolektivitet, a ne apstraktni pojam koji nema veze ili je u sukobu sa individualitetom građana”, naveo je on.

On je dodao da zbog toga svako pojedinačno sebi mora dati dobar odgovor na to zbog čega danas živi, barem jednako dobar kao što je razlog koji su sebi davali naši preci kada su dobrovoljno kretali u smrt.

Osim Đorđevića, vijence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Loznice, Šapca, opštine Krupanj kao i predstavnici brojnih udruženja i građana, prenijeli su beogradski mediji.

Prije državne ceremonije jedna od najznačajnijih pobjeda Srpske vojske u Prvom svjetskom ratu i ove godine obilježena je i tradicionalnim Cerskim maršom.

Cerska bitka, koji se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobjeda Srpske vojske u čitavom toku Prvog svjetskog rata.

To je, istovremeno, i blistav primjer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije

Cerska bitka se odigrala sredinom avgusta 1914. godine, a za uspješno komandovanje i pobjedu nad austrougarskom vojskom general Stepa Stepanović unaprijeđen je u vojvodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana