U Beogradu služen parastos za srpske žrtve Bljeska

Srna
U Beogradu služen parastos za srpske žrtve Bljeska

Beograd - U Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos za 283 Srba ubijenih u vojnoj akciji hrvatskih snaga u zapadnoj Slavoniji "Bljesak" 1995. godine, za šta još niko nije odgovarao.

Parastos, koji su služili sveštenici Crkve Svetog Marka, organizovalo je Udruženje "Suza" koje je na ovaj način podsjetilo na razmjere zločina.


Predstavnici Udruženja položili su vijence i cvijeće u obližnjem Tašmajdanskom parku na spomenik srpskim žrtvama ratova na području bivše Jugoslavije.

Parastosu su prisustvovale porodice žrtava, kao i predstavnici izbjegličkih udruženja i udruženja žrtava.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja "Suza" Dragana Đukić izjavila je novinarima da se navršavaju 23 godine od pogibije Srba u zapadnoj Slavoniji, te da je hrvatska akcija "Bljesak" ostavila veliki trag na porodice žrtava.

"Poslije 23 godine sjećamo se tih dana i cijele ove sedmice smo tužni", rekla je ona, navodeći da su porodice srpskih žrtava nezadovoljne, jer se još mnogo njihovih srodnika vode kao nestali.

Ona je napomenula da je problem nestalih podignut na najviši nivo, ali da obećanja zvaničnika ne prati njihova realizacija.

"Ne možemo da vjerujemo da se i poslije 23 godine samo priča, a da rezultata nema", navela je Đukićeva.

Ona je dodala da neke majke i dalje čekaju posmrtne ostatke svoje djece da bi ih sahranile.

Podsjetivši na sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u februaru, Đukićeva je rekla da je problem nestalih stavljen na prvo mjesto, data su obećanja, porodice su dobile novu nadu, ali do sada ništa nije riješeno.

"I dalje čekamo i nadamo se. Niko nije osuđen, a zločin se desio u zaštićenoj zoni UN. Ne možemo da vjerujemo da niko ne stoji iza ovih porodica i da još niko nije osudio zločin", rekla je Đukićeva.

Prvog maja 1995. godine, za samo 36 časova, hrvatske vojne, paravojne i policijske snage pod rukovodstvom tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana protjerale su oko 15.000 Srba iz zapadne Slavonije. Ubijene su ili nestale 283 osobe, a za zločin još niko nije odgovarao.

U vrijeme napada područje zapadne Slavonije bilo je u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom snaga UN.

Haški tribunal je prvo proglasio krivim generale hrvatske vojske Antu Gotovinu i Mladena Markača za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio da tokom i nakon akcija "Oluja" i "Bljesak" bude prisilno i trajno uklonjeno srpsko stanovništvo iz Krajine.

Gotovina i Markač su drugostepenom presudom oslobođeni bilo kakve odgovornosti za počinjene zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana