Tužilac za zločine OVK morao da ode zbog SAD

Glas Srpske
Tužilac za zločine OVK morao da ode zbog SAD

Hag - Specijalni tužilac za ratne zločine na Kosovu Dejvid Švendimen izjavio je za britanski "Gardijan" da je primoran da ode sa te funkcije u kritičnoj fazi.

Takođe, upozorio je i na to da još nije obezbijeđen njegov "vjerodostojan" nasljednik na toj funkciji, a sve zbog, kako je rekao, inertnosti Stejt departmenta.

Švendimen kaže da je više od godinu tražio od Stejt departmenta da se izjasni o budućnosti suda na čijem je čelu, ali je iz Vašingtona umjesto odgovora stiglo obavještenje da mora napustiti poziciju specijalnog tužioca do aprila, što znači da uopšte nije ostavljeno nikakvo vrijeme da se nađe njegov zamjenik, prenio je "Gardijan".

Švendimen kaže da nema pojma ni da li su uopšte počeli da traže njegovog zamjenika.

- Nikakve garancije mi nisu date. U osnovi, oko dvije sedmice je tišina - kazao je on iz Haga.

Specijalni sud za zločine počinjene na Kosovu tokom 1999. godine interpretira se kao sud za zločine koje je počinila OVK, zbog čega postoji jako protivljenje njegovom početku rada i među najvišim političkim vrhom u Prištini.

I kosovski predsjednik Hašim Tači i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji su bili vođe OVK, u nekoliko navrata istakli su da se protive radu tog suda, ali im je i iz EU i iz SAD sugerisano da bi sud trebalo da počne da radi. Inače, u skupštini Kosova je prijedlog da taj sud bude ukinut.

Britanski list podsjeća da je specijalni sud za zločine počinjene na Kosovu ustanovljen pod prištinskim zakonima, ali da je smješten u Hagu kako bi se procesi zaštitili od uticaja na svjedoke i odvijali u pravičnoj atmosferi.

"Gardijan" potom navodi da je situacija sa Švendimenom još jednom pokazala da će "kresanje budžeta" Stejt departmenta imati dalekosežne posljedice, kao i sve učestaliji izvještaji o neodlučnosti i blokadi u Stejt departmentu i upražnjenim pozicijama, pa čak i onim najvišim.

Vakuum koji je sad nastao odlaskom Švendimena dolazi u "nezgodnom trenutku" u regionu. Prošlo je deset godina od proglašenja nezavisnosti, koju Srbija i Rusija ne priznaju, dok je u specifičnoj poziciji srpska enklava, koja očekuje "pravdu", ističe "Gardijan".

Zatim se podsjeća da je sud napravio važan pomak u slučajevima u kojima su lideri nekadašnje OVK optuženi za zločine nad srpskim civilima tokom sukoba 1999. godine. Navodi se i da je nekoliko sadašnjih visokih zvaničnika Kosova na listi osumnjičenih.

Kada je sud uspostavljen 2016. godine, Švendimen je odmah izabran kao američki advokat sa zavidnom karijerom u oblasti ratnih zločina. On je britanskom listu rekao da je prihvatio tu poziciju jer mu je obećano da će mu biti garantovana finansijska i politička nezavisnost, kao i pun mandat od četiri godine.

Međutim, kada se promijenila administracija, izborom novog predsjednika SAD, promijenila se i zainteresovanost Stejt departmenta za njegov rad, odnosno za rad Suda.

- Kada se administracija promijenila, apsolutno sam ubijeđen da su profesionalci u Stejt departmentu razumjeli, ali su bili i iskreni pa su mi rekli da ostali u Stejt departmentu nisu bili zainteresovani - kazao je Švendimen.

Budućnost suda

Ostaje pitanje šta će biti sa sudom, budući da je izbor specijalnog tužioca komplikovano pitanje jer je prvobitno prihvaćeno da glavnu riječ vodi američki tužilac kako bi se ispoštovala volja i SAD i Prištine da Amerika ostane aktivno uključena u dešavanja na Kosovu. Sada će lideri EU morati da vide šta će da rade. Za sada je izvjesno da će zamjenik specijalnog tužioca, britanski advokat Kvai Hong Ip, morati da bude vršilac dužnosti specijalnog tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana