Тужилац за злочине ОВК морао да оде због САД

Глас Српске
Тужилац за злочине ОВК морао да оде због САД

Хаг - Специјални тужилац за ратне злочине на Косову Дејвид Швендимен изјавио је за британски "Гардијан" да је приморан да оде са те функције у критичној фази.

Такође, упозорио је и на то да још није обезбијеђен његов "вјеродостојан" насљедник на тој функцији, а све због, како је рекао, инертности Стејт департмента.

Швендимен каже да је више од годину тражио од Стејт департмента да се изјасни о будућности суда на чијем је челу, али је из Вашингтона умјесто одговора стигло обавјештење да мора напустити позицију специјалног тужиоца до априла, што значи да уопште није остављено никакво вријеме да се нађе његов замјеник, пренио је "Гардијан".

Швендимен каже да нема појма ни да ли су уопште почели да траже његовог замјеника.

- Никакве гаранције ми нису дате. У основи, око двије седмице је тишина - казао је он из Хага.

Специјални суд за злочине почињене на Косову током 1999. године интерпретира се као суд за злочине које је починила ОВК, због чега постоји јако противљење његовом почетку рада и међу највишим политичким врхом у Приштини.

И косовски предсједник Хашим Тачи и косовски премијер Рамуш Харадинај, који су били вође ОВК, у неколико наврата истакли су да се противе раду тог суда, али им је и из ЕУ и из САД сугерисано да би суд требало да почне да ради. Иначе, у скупштини Косова је приједлог да тај суд буде укинут.

Британски лист подсјећа да је специјални суд за злочине почињене на Косову установљен под приштинским законима, али да је смјештен у Хагу како би се процеси заштитили од утицаја на свједоке и одвијали у правичној атмосфери.

"Гардијан" потом наводи да је ситуација са Швендименом још једном показала да ће "кресање буџета" Стејт департмента имати далекосежне посљедице, као и све учесталији извјештаји о неодлучности и блокади у Стејт департменту и упражњеним позицијама, па чак и оним највишим.

Вакуум који је сад настао одласком Швендимена долази у "незгодном тренутку" у региону. Прошло је десет година од проглашења независности, коју Србија и Русија не признају, док је у специфичној позицији српска енклава, која очекује "правду", истиче "Гардијан".

Затим се подсјећа да је суд направио важан помак у случајевима у којима су лидери некадашње ОВК оптужени за злочине над српским цивилима током сукоба 1999. године. Наводи се и да је неколико садашњих високих званичника Косова на листи осумњичених.

Када је суд успостављен 2016. године, Швендимен је одмах изабран као амерички адвокат са завидном каријером у области ратних злочина. Он је британском листу рекао да је прихватио ту позицију јер му је обећано да ће му бити гарантована финансијска и политичка независност, као и пун мандат од четири године.

Међутим, када се промијенила администрација, избором новог предсједника САД, промијенила се и заинтересованост Стејт департмента за његов рад, односно за рад Суда.

- Када се администрација промијенила, апсолутно сам убијеђен да су професионалци у Стејт департменту разумјели, али су били и искрени па су ми рекли да остали у Стејт департменту нису били заинтересовани - казао је Швендимен.

Будућност суда

Остаје питање шта ће бити са судом, будући да је избор специјалног тужиоца компликовано питање јер је првобитно прихваћено да главну ријеч води амерички тужилац како би се испоштовала воља и САД и Приштине да Америка остане активно укључена у дешавања на Косову. Сада ће лидери ЕУ морати да виде шта ће да раде. За сада је извјесно да ће замјеник специјалног тужиоца, британски адвокат Кваи Хонг Ип, морати да буде вршилац дужности специјалног тужиоца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана