Трампова администрација за подјелу Косова?

Танјуг
Трампова администрација за подјелу Косова?

Приштина - Администрација америчког предсједника Доналда Трампа дала је зелено свјетло за опцију подјеле Косова, пише приштинска “Газета експрес”, позивајући се на неименоване дипломатске изворе.

Лист такође наводи да постоји могућност да се Трамп о томе договорио са руским предсједником Владимиром Путином, на недавном самиту у Хелсинкију.

Према сазнањима тог листа, Трампова администрација, тј. они који се баве спољном политиком, сложили су се да Косово да територију Србији у замјену за признавање.

Ова радикална промјена у администрацији предсједника САД дешава се након одласка бившег савјетника за националну безбједност Х.Р. Мекмастера, и после доласка на то мјесто Џона Болтона, који је, наводи лист, познат по свом анти-косовском приступу из времена када је био амбасадор САД у УН.

То, према оцјени приштинског листа није добар развој догађаја, који Газета види овако:

“Постоји могућност да ће се разговарати о размјени територија. Али, крај ове драме је тај да Косово, оно шта остане од њега, може да се сматра провинцијом Албаније”, наводи неименовани извор приштинског листа.

Приштински дневник наводи да су сви амерички предсједници од Џорџа Буша старијег до Трампа били јединствени када је ријеч о границама Косова, тј. да се оне не смију дирати и да нема подјеле Косова.

“Доналд Трамп, неконвенционални амерички предсједник, његов тим, нису сагласни са већином ствари које су радили његови претходници, како унутар, тако и изван Америке, а по свему судећи, ни када је ријеч о Косову”, наводи се у чланку.

У тексту у којем се подсјећа да је међуанродна заједница непрестано одбијала идеју о подјели територија, изван граница које су биле у оквиру Југославије, лист констатује да се не зна шта ће се десити ако се буде дирало у “границе” Косова.

“Оно шта се зна јесте то да администрација Доналда Трампа исто размишља као и Русија када је реч о подјели Косова”, тврди лист.

Иначе, први Албанац који је изнио идеју о размени територија измеду Косова и Србије је академик Реџеп Цхосја, подсјећа за Газету еџпрес аналитичар и публициста Ернст Љума.

“Он (Цосја) је рекао да је најбоље рјешење да се три сјеверне општине (Звечан, Зубин Поток и Лепосавић) дају Србији, а у замјену да добијемо оно што смо некад имали, Прешево, Бујановац и Медвеђу”, навео је он.

Љума је у емисији “Дебат Плус” на РТВ Дукађини рекао да ова идеја тада уопште није добро примљена и да је јавно мњење ни данас не прихвата.

Према његовим ријечима, 1954. извршена је размјена земље како би била постигнута етницка равнотежа и јачање братства и јединства.

“Сјевер Косова је више била ничија земља него српска или косовска”, рекао је он.

По њему, проблем севера Косова није нов проблем, нити је створен након посљедњег рата, већ постоји последњих 50 година.

Аналитичар Дардан Исљами каже да подјела Косова не задовољава ниједну страну, али да је то средња опција која није толико лоша.

Исљами је у емисији “Дебата Плус” рекао и да опција размјене територија није најгора могућа опција, пошто има и горих, међу три-четири потенцијална сценарија.

Он каже да границе треба да се врате онако како су биле и да нема потребе да Косово узима, нити да даје територију.

“Сјеверне општине, да будемо искрени, никада нису биле наше. Тамо немамо куће, ни гробове никада нисмо имали”, додаје он.

Предсједник косовске скупштине Кадри Весељи не вјерује, за разлику од предсједника и премијера Хасима Тачија и Рамуша Харадинаја, да ће за Косово коначни споразум са Србијом бити болан.

“Наша историја из прошлости је болна, вјерујем снажно да је бол за наш народ сада дио прошлости, јер смо на страни пријатеља, на страни међународних партнера”, рекао је Весељи за РТК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана