Тачи пријети Харадинају: Ако не коригујеш ставове...

Танјуг
Тачи пријети Харадинају: Ако не коригујеш ставове...

Предсједник Косова Хашим Тачи је на конференцији за медије припретио премијеру Косова Рамушу Харадинају смјеном са функције.

Тачи је припретио смјеном ако Харадинај не буде „кориговао” ставове и изјаве о корекцији граница као могућем ријешењу за споразум о нормализацији односа Косова и Србије.

“Позивам премијера да буде рационалнији и одговорнији у својим изјавама које су у вези са дијалогом,” рекао је Тачи.

Претходно је данас Харадинај изјавио да је идеја о корекцији граница као резултат дијалога са Србијом мртва и при томе изразио саучешће предсједнику Тачију што његова идеја није успјела.

Тачи је на то на конференцији за медије изјавио како “дијалог није умро,” и поново позвао премијера да води рачуна о изјавама које даје.

“Сигуран сам да премијер има потребу да коригује своју изјаву и ставове о процесу дијалога,” рекао је косовски предсједник.

Тачи је рекао како се борба са Београдом одвија за столом у Бриселу и за то Косово има подршку ЕУ и САД и додао како је од премијера очекивао много рационалнији и одговорнији приступ.

„Наше позиције нису вјечне, предсједници и премијери могу да се мијењају, они долазе и одлазе, а поготову се могу промјенити они који се не поправе”, поручио је Тачи.

Према њему данашња изјава Харадинаја о смрти идеје корекције показује да је или духовит или да чува своју столицу.

“Од премијера сам очекивао да буде рационалнији и одговорнији када даје изјаве у вези са дијалогом. Озбиљан човјек не говори свакодневно о ратовима и трагедијама, већ о реформама”, додао је Тачи.

Косово ће истрајати на питању припајања Прешевске долине, а то је, вјерује Тачи, могуће уколико буде јединственог става.

Предсједник Косова је на конференцији за медије говорио и о злоупотребама листа ветерана ОВК и навео да ће тај случај бити испитан до краја.

Према њему ОВК није имала више од 12 хиљада бораца под оружјем, док је Харадинај раније говорио да је само у предјелу Дукађинија (Метохије) било између 50 и 60 хиљада припадника ОВК.

“Злоупотреба листе ветерана треба да се истражи до краја. Сви ми знамо да није било више од 12.000 ветерана”, казао је Тачи.

Предсједник сматра да премијер Харадинај жртвује Прешевску долину само зарад једног човјека, не помињући његово име али алудирајући на Милана Радојчића, са којим је Харадинај у пријатељским односима.

“Не могу да жртвујем ‘Прешевску долину’ због једног човјека на Северу,” рекао је Тачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана