Тачи позвао Харадинаја да укине таксе

Срна
Тачи позвао Харадинаја да укине таксе

Приштина - Предсједник Косова Хашим Тачи је затражио је од Рамуша Харадинаја да се укину таксе које су уведене за робу која су увози из Србије и БиХ, што је захтјев и САД.

Тачи је поручио и да треба престати са популистичким одлукама.

Тачи је на Фацебооку, не спомињући именом Харадинаја, подсјетио да је пријатељство Косова и САД стално, али да се подршка САД не може сматрати безусловном.

“Америчка подршка се не може сматрати безусловном ако чинимо грешке који доводе у питање америчке интересе и вриједности на Косову, региону и Европи. Наше вриједности и визије су у сагласности са америчким” поручио је Тачи на Фацебооку додајући да је без помоћи САД и савезника историјски успјех Косова био немогућ.

Косовски предсједник истиче да се актуелна кретања и дјеловање државних институција Косова са забринутошћу прате од стране америчке владе.

“Ова је ситуација за жаљење. Зато је сада вријеме да поштујемо америчке пријатељске савјете који имају за циљ јачање државе Косова и пацификацију региона. Одлуке било ког државног лидера не смију да доведу у питање државни и стратешки интерес САД за Косово и шире. Популистичко деловање не сме да доведе у питање визију у стратешке одлуке Косова”, написао је Тачи.

Према њему довођење у питање односа са САД, ове свете алијансе, представља почетак довођења у питање државе Косово.

“Такође ни ароганција која се показује у односу на Европску унију не служи на част нашој држави нити чини поносним наше савезнике и САД”, написао је Тачи.

Према њему “алијанса Косова са САД вриједи више и значајнија је од интереса било кога”.

Претходно је Харадинај 15. јануара из Рачка изјавио да захтјеви за укидање таксе за производе из Србије и Босне и Херцеговине (БиХ) њега могу коштати положаја премијера, да га могу послати у Хаг, али да се никада неће одрећи таксе за одбрану територије Косова.

“Обећавам да ћу наставити овај пут. Ако ме велика сила (САД) и подметања буду оборили (са власти) и ван владе ћу наставити овај пут, како са улице, тако и са њиве или из шуме и ако будем иза решетака, где је баш добро, ја ћу наставити (да дјелујем), али наше (албанско) право нико не може да доведе у питање. То треба да схвате сви и нико нас не може поколебати. Ми ћемо ићи овим путем”, казао је Харадинај, пренио је портал gazetaexpess.com.

Не помињући имена Харадинај је рекао да се “све ово спрема на Косову, а не од пријатеља Косова”.

Харадинај је и комесару за проширење ЕУ Јоханесу Хану током овонедјељне појсете Косову поручио са Косово неће укинути одлуку о увођењу таксе за робу из Србије и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана