Судија на вечери са адвокатом бивших команданата ОВК

Срна
Судија на вечери са адвокатом бивших команданата ОВК

Београд - Чешки судија Владимир Микула, који је на листи судија Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу, усликан је на вечери у ресторану у Приштини у друштву Аријанита Коција, адвоката бивших команданата ОВК Рустема Мустафе и Самија Љуштакуа.

Двојица бивших команданата ОВК саслушани су пред Специјалним тужилаштвом у Хагу у вези са злочинима и могли би да буду предмет кривичног гоњења.

Адвокат Коци рекао је да је био на јавном мјесту са супругом, њеним пријатељима и њеним тренером из теретане и да није знао да ће и Микула бити за истим столом.

Он је навео да су из Хага потврдили да се Микула налази на листи међународних судија, који функције обављају само на захтјев и задужењу које издаје предсједник Специјализованих вијећа Екатерина Трендафилова.

Из Службе за јавно информисање и комуникацију суда у Хаг су навели да Трендафилова није повјерила предмет Микули и да зато нису у позицији да дају даље коментаре.

На сајту суда прошле седмице објављено је саопштење Трендафилове у којем је навела да је “судија Микула један од 20 судија уврштених у Листу међународних судија Специјализованих вијећа Косова /СВК/”, али да од именовања није добио ниједан предмет.

“Стога нема приступ повјерљивим информацијама о активностима Специјализованог вијећа и Специјализованог тужилаштва Косова”, навела је Трендафилова.

БИРН је навео да су из Мисије ЕУ за владавину права на Косову /Еулекса/ рекли да Микула тренутно врши функцију правосудног надгледања у тој организацији и да “у складу са тренутним мандатом Еулекса, нема никакву извршну функцију”.

Из Еулекса су саопштили да нису у позицији да коментаришу Микулине приватне ангажмане.

На сајту суда у Хагу пише да је Микула од 2011. године обављао дужност судије Еулекса, претходно је од 2007. био судија региона сјеверне Чешке, док је раније у Прагу радио као адвокат који је савјетовао финансијске институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана