Столтенберг: Јасно смо дали до знања да није вријеме за формирање Војске Косова

Tanjug
Столтенберг: Јасно смо дали до знања да није вријеме за формирање Војске Косова

Брисел - Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да жали због одлуке о оснивању војске Косова, која је донесена упркос томе што је Алијанса изразила забринутост због таквог потеза.

Он је у саопштењу, које је објављено на званичној интернет страници НАТО, истакао да је Алијанса јасно дала до знања да није вријеме за такву одлуку, иако је трансформација безбједносних снага у војску питање за власти Косова.

Столтенберг је истакао да НАТО подржава развој косовских безбједносних снага у оквиру тренутног мандата Алијансе, али је нагласио да ће промјеном мандата Сјеверноатлантско вијеће морати да поново размотри ниво сарадње НАТО са безбједносним снагама Косова.

"НАТО кроз снаге КФОР-а остаје посвећен безбједном и сигурном окружењу на Косову и стабилности на ширем простору западног Балкана", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да све стране морају да се побрину да данашња одлука не појача тензије у региону и да се сви политички учесници морају усредсредити на напредак реформи и дијалога.

"Поново позивам и Приштину и Београд да остану мирни и уздрже се од било каквих изјава или поступака који би могли да воде ка ескалацијама", упозорио је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО напоменуо је да Алијанса наставља да подржава дијалог Београда и Приштине као јединог политичког рјешења у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана