Српски и Руски пилоти на Батајници вјежбали ваздушну борбу VIDEO

Срна
Српски и Руски пилоти на Батајници вјежбали ваздушну борбу VIDEO

Београд - Српски и руски пилоти увјежбавали су на аеродрому Батајница ваздушну борбу у оквиру Четврте међународне летно-тактичке вјежбе “БАРС 2018”, на којој учествују припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и припадници Ваздушно-космичких снага Русије.

Командант 204. ваздухопловне бригаде и руководилац вјежбе Жељко Билић истакао је да се вјежба “Братство авијатичара Русије и Србије” одржава четврту годину заредом и да у њој учествују ваздухоплови из састава Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.

Он је нагласио да су у вјежбу, осим ваздухопловства Русије и Србије, укључени и припадници Специјалне бригаде Војске Србије, а да се вјежба изводи на различитим локацијама, преносе београдски медији.

“Током претходна четири дана, увежбавали смо трагање и спасавање, вежбе контроле и заштите ваздушног простора, ваздушног транспорта, ваздушног десанта, евакуације повређених и превожење у медицинске установе. Данас је изведена ваздушна борба, а на простору Ченте увежбавана су дејства по земаљским циљевима”, објаснио је Билић.

Замјеник руководиоца вјежбе, пуковник Константин Суриков, нагласио је да је ријеч о другом извођењу вјежбе у Србији чији циљ, како је додао, није обука већ припрема за извршење заједничких задатака у мјешовитим посадама.

Суриков је истакао да летно-тактичка вјежба значи највиши ниво борбене припремљености пилота и да се увјежбавају најсложенији задаци као што су трагање и спасавање, ваздушни бој и дејства по циљевима на земљи и споразумјевање између посада.

Овогодишња вјежба почела је 1. октобра потписивањем техничког споразума на аеродрому Батајница и трајаће до суботе, 6. октобра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана