Србија разматра увођење обавезног војног рока

Агенције
Србија разматра увођење обавезног војног рока

Београд - Разматрамо да уведемо обавезни војни рок, не на годину дана, већ на шест мјесеци или три мјесеца, рекао је јуче предсједник Србије Александар Вучић.

Он је на аеродрому у Батајници навео да се разматра могућност да се обавезни војни рок уведе за око три године, али, како је истакао то зависи од више фактора, између осталог и од финансијских могућности.

- Разматрамо увођење војног рока како би држава имала могућности да превентивно делује на било кога ко би покушао да је безбедносно угрози - нагласио је Вучић.

Према његовим ријечима, у плану је да војни рок траје од три до шест мјесеци а људи који би одслужили војни рок имали би предност у запошљавању у државним и јавним службама.

Додао је да се не плаши медијске кампање против евентуалног тромјесечног служења војног рока, јер је народ довољно паметан да препозна добре намјере и ко ради у његовом интересу.

Он је указао да је био критикован прошле године од неких медија што Србија нема једногодишњи војни рок, а данас, када каже да разматра могућност поновног увођења војне обавезе на три мјесеца, говоре му да жели да уведе земљу у рат.

- До јуче сте говорили да су вам деца постала слабићи, јер немају војну обавезу. 'Ајде договорите се са собом шта хоћете од државе у вази са питањем Косова, економије. Пошто сте говорили да је најважније питање раста, а сада када имамо највећи раст у Европи, онда ни то није важно - рекао је Вучић.

Вучић је изјавио да не брине о томе колику подршку има у вези са питањем рјешавања косовског проблема, јер, како је оцијенио, добри државници се не руководе тиме ко иде за њима, него колико ће учинити за свој народ.

Стигли МиГ-ови из Русије

Предсједник Србије Александар Вучић присуствовао је на Аеродрому у Батајници свечаном пријему два ремонтована МиГ-а 29, које је Србија набавила од Русије. Том приликом рекао да је “скоро заплакао” када их је видио.

- Први пут смо видели снажна крила Србије, прва два, примљена у оперативну употребу, које смо добили из Русије. На још шест МиГ-ова 29 раде српски и руски стручњаци и по први пут ћемо на паради изаћи са осам МиГ-ова 29, а имамо ми и три мига 21 - рекао је предсједник Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана