Srbija prelazi na 130 km/h na autoputa

B92
Srbija prelazi na 130 km/h na autoputa

Beograd - Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima omogućena je brzina do 130 km/h na auto-putu.

Ovaj zakon se donosi da bi se uskladila rješenja koja se odnose na ograničenje brzine na auto-putu sa ećinom zemalja Evropske unije, saopšteno je nakon sjednice Vlade Srbije.

Tako će dosadašnja najveća brzina od 120 km/h biti povećana na 130 kilometara na sat.

Podshetimo, resorno ministarstvo već je tražilo od MUP-a da izvrši prochenu na kojim deoncama auto-puta može da se poveća brzina sa 120 na 130 kilometara na sat još prošle godine.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je tada da Ministarstvo unutrašnjih poslova očekuje da eventualno povećanje dozvoljene brzine kretanja na auto-putu sa 120 na 130 kilometara na čas i predloži resorno ministarstvo.

Na kojim deonicama je moguće voziti 130 km na sat biće poznato nakon analize. Nakon što se promjeni zakon, uslijedila bi promena signalizacije na putevima.

Stručnjaci kažui da naši auto-putevi nisu u toliko lošem stanju, tako da bi mogli da podnesu povećanje brzine, ali bi svakako morale da se naprave nove provere.

Povećanje brzine, kažu oni, najviše bi odgovaralo turistima i tranzitnim putnicima koji u velikom broju prolaze kroz našu zemlju, ali bi sa druge strane, uticali na bezbjednost saobraćaja jer bi se, pri većim brzinama, povećao i rizik.

I Damir Okanović iz Komiteta za bezbjednost saobraćaja izjavio je nedavno da struka treba ozbiljno da razmotriti prijedlog da se ograničenje brzine poveća sa 120 na 130 kilometara na sat.

"Treba imati u vidu da veliki broj autoputeva u Evropi ima tri i više saobraćajnih traka, dok naš ima dvije. Treba takođe imati u vidu i stanje kolovoza, opšte stanje našeg voznog parka. Stručnjaci, prije svega saobraćajne i građevinske struke, treba da se izjasne o tome. Jedno od mogućih rješenja bilo bi, na primjer, da ostane opšte ograničenje od 120, ali da se zakonom dozvoli da se, izuzetno, na nekim dionicama to ograničenje poveća na 130", predlaže Okanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana