Србија прелази на 130 km/h на аутопута

B92
Србија прелази на 130 km/h на аутопута

Београд - Предлогом закона о изменама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима омогућена је брзина до 130 km/h на ауто-путу.

Овај закон се доноси да би се ускладила рjешења која се односе на ограничење брзине на ауто-путу са ећином земаља Европске уније, саопштено је након сjеднице Владе Србије.

Тако ће досадашња највећа брзина од 120 km/h бити повећана на 130 километара на сат.

Подсhетимо, ресорно министарство већ је тражило од МУП-а да изврши процhену на којим деонцама ауто-пута може да се повећа брзина са 120 на 130 километара на сат још прошле године.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је тада да Министарство унутрашњих послова очекује да евентуално повећање дозвољене брзине кретања на ауто-путу са 120 на 130 километара на час и предложи ресорно министарство.

На којим деоницама је могуће возити 130 км на сат биће познато након анализе. Након што се промjени закон, услиједила би промена сигнализације на путевима.

Стручњаци кажуи да наши ауто-путеви нису у толико лошем стању, тако да би могли да поднесу повећање брзине, али би свакако морале да се направе нове провере.

Повећање брзине, кажу они, највише би одговарало туристима и транзитним путницима који у великом броју пролазе кроз нашу земљу, али би са друге стране, утицали на безбједност саобраћаја јер би се, при већим брзинама, повећао и ризик.

И Дамир Окановић из Комитета за безбједност саобраћаја изјавио је недавно да струка треба озбиљно да размотрити приједлог да се ограничење брзине повећа са 120 на 130 километара на сат.

"Треба имати у виду да велики број аутопутева у Европи има три и више саобраћајних трака, док наш има двије. Треба такође имати у виду и стање коловоза, опште стање нашег возног парка. Стручњаци, прије свега саобраћајне и грађевинске струке, треба да се изјасне о томе. Једно од могућих рјешења било би, на примјер, да остане опште ограничење од 120, али да се законом дозволи да се, изузетно, на неким дионицама то ограничење повећа на 130", предлаже Окановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана