Србија не пристаје на уцјене Брисела

Срна
Србија не пристаје на уцјене Брисела

Београд - Србија неће прихватити уцјењивачке приједлоге Брисела за наставак европских интеграција, па макар цијена била да тај процес буде замрзнут на дуже вријеме, пишу београдске “Вечерње новости”.

Лист наводи да је ово чврст став власти у Београду, након “непристојне понуде” предсједнику Србије Александру Вучићу, послате дипломатским каналима, да пристане на наставак дијалога са косовским Албанцима, чак и ако Приштина не повуче погубну одлуку о повећању такси на робу из централне Србије, а заузврат би јој била отворена три поглавља у преговорима за приступање ЕУ.


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је за “Новости” да је Србија у односу на спроведене активности у области владавине права, у поглављима 23 и 24, заслужила отварање најмање три нова поглавља, од укупно седам, које је у потпуности припремила.

“Политика штапа и шаргарепе, према нашем преговарачком процесу, у овим околностима, постала је превазиђена и надам се да ће се ЕУ и државе чланице са више политичког такта односити према Србији као озбиљном кандидату и поузданом партнеру и тиме послати боље поруке нашим грађанима”, истакла је Јоксимовићева.

Потпредсједник Владе Србије и министар трговине Расим Љајић сматра да се наставља стара матрица - да Брисел не притиска онога кога треба, већ кога може. “На тај начин Брисел губи статус медијатора у дијалогу и нарушава сопствени кредибилитет”, навео је Љајић за “Новости”.

Он истиче да није ријеч само о томе да Приштина не испуњава до сада постигнуте договоре, већ да због политичких разлога поставља нове препреке на путу слободне трговине које штете свима.

“Овакви потези доводе у питање цели дијалог и процес нормализације односа Срба и Албанаца”, указао је Љајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана