Шпански лист: Косово поразило Рахоја у балканском рату

Агенције
Шпански лист: Косово поразило Рахоја у балканском рату

Фото: Илустрација ђ Шпански лист: Косово поразило Рахоја у 'балканском рату'

Мадрид - Шпански премијер Маријано Рахој обично не предводи кампање против ЕУ. Међутим, “балкански рат” је изгубио, пише шпански лист “Конфиденсијал”.

Шпанска влада се трудила да на предстојећем самиту Западног Балкана и ЕУ у Софији Косово не добије третман државе.

Са горућим каталонским питањем, Рахој је од почетка јасно ставио до знања да његови партнери неће сједити за истим столом са косовским предсједником Хашимом Тачијем.

Његово инсистирање је ипак било узалудно, пише “Конфиденсијал”.

Премијер Рахој није успио, како се наводи, да натјера своје партнере у ЕУ да се придруже протесту на наредом самиту који ће се одржати у Бугарској 17. маја. 

Косово, које је дио “западнобалканске шесторке” са Србијом, Црном Гором, Македонијом, Босном и Херцеговином и Албанијом, учествоваће на самиту. С обзиром на то, Рахој неће присуствовати самиту. 

Како пише “Конфиденсијал”, Рахој ће отићи у Бугарску, али ће се тамо састати са локалним властима и биће присутан на вечери са европским лидерима дан прије самита, а послије тога ће се вратити у своју земљу. 

И док се чека званична потврда из Мадрида, у Бриселу је већ пренијета порука да Рахој неће учествовати. 

“Не очекује се”, навели су извори са чела ЕУ за “Конфиденсијал”.

И извори из шпанске владе су, како се наводи, потврдили да Рахој не иде, иако је учешће Шпаније на самиту и даље отворено питање. Додаје се и да се не очекује да Рахој у посљедњем тренутку промијени свој став. 

“Конфиденсијал” пише да ни јавне декларације ни дипломатски захтјеви нису били довољни да се “Косово осјећа мање као држава”. 

“Косово је дио шесторке и многе чланице ЕУ сматрају да је веома важно да цијели регион буде присутан”, наводе извори. 

Како се наводи, Западни Балкан, који је за многе Шпанце удаљен и стран, кључан је за Европску унију. 

“Не само због свог положаја комуникационог пловила између ЕУ и Истока, већ и због растућег руског утицаја, дестабилизујућег ризика у увијек вулканском региону”, наводи “Конфиденсијал” у тексту под насловом “Рахој изгуби рат на Балкану”.

Шпанија није једина чланица ЕУ која није признала Косово, које је једнострано прогласило независност прије десет година. Грчка, Кипар, Румунија и Словачка, све из другачијих разлога, то одбијају, али ће све оне учествовати на самиту, те ће Рахој једини да одсуствује. 

Шпанија, која је тренутно фокусирана на питање Каталоније, јесте земља која је одржала “најчвршћу позицију” када је тај самит у питању, објашњавају извори. Како се наводи, Грчка и Румунија су много “флексибилније”, док је Кипар, који и сам има територијалне проблеме, “на пола пута”. Чак ни посјета предсједника Европског савјета Доналда Туска Мадриду није натјерала Рахоја да промијени своју позицију. 

Како се наводи, једина “утјешна награда” за шпанску владу је што ће бити избјегнута “заједничка декларација између ЕУ и западнобалканске шесторке”, која би – црно на бијело – ставила и Косово као потписника документа. Умјесто тога, договорена је европска декларација, с којом су балканске земље усаглашене, али коју неће потписивати. 

“Многи европски партнери нису задовољни овим рјешењем, али су га прихватили јер разумију шпанску ситуацију, солидарно”, наводи се у тексту. 

“Шпанија је у овом покрету оставила пуно политичког капитала, који у стварности не прелази симболику, а да није постигнуто оно што је намјеравано: да Косово не добије третман државе у току самита. Поставља се питање да ли је вриједило, с обзиром на резултате”, закључује се у тексту у “Конфиденсијалу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана