Случај “Медикус”: За трговину органима осуђен на седам година затворе

Срна
Случај “Медикус”: За трговину органима осуђен на седам година затворе

Приштина - Основни суд у Приштини осудио је у четвртак власника илегалне клинике “Медикус” Љутфија Дервишија на седам и по година затвора и новчану казну од осам хиљада евра због “илегалне трансплантације органа”.

Дервиши је пред Основним судом у Приштини проглашен кривим за кривично дјело “илегална трансплантација органа”, коју је обављао у илегалној болници “Медикус” која се налазила на путу Приштина-Косово Поље.

Дервишију је изречена и забрана обављања љекарске професије, у трајању од двије године.

Саучесник у извршењу кривичног дјела Сокољ Хајдини, рођен у Медвеђи на југу Србије, осуђен је на годину дана затвора.

У образложењу пресуде је наведено да је Дервиши, турски држављанин, као власник клинике “Медикус” лично обавио неколико трансплантација бубрега, иако је знао да клиника “Медикус” нема дозволу за рад.

Суд је, такође, утврдио да је Дервиши на клиници смјестио седам лица с циљем да од истих узме и обави транспантацију бубрега трећем лицу.

Према ранијим информацијама из тужилаштва, Дервиши је током 2008. године и раније обавио најмање 20 трансплантација бубрега, а примаоци су углавном били бизнисмени из Израела.

Највећи број “донора” били су држављани Украјине, уз неколико лица албанске националности. Донори су добијали накнаду од по неколико хиљада евра, док је “Медикус” од прималаца узимао и до 100 хиљада евра.

(Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана