СПЦ не признаје “нову цркву” у Украјини

Срна
СПЦ не признаје “нову цркву” у Украјини

Београд - Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да Српска православна црква /СПЦ/ неће признати “нову цркву” створену у Украјини. “Нећемо их признавати”, рекао је патријарх Иринеј за телевизију “Русија 1”.

На питање да ли је од поглавара украјинске “нове цркве” Епифанија добио позив да присуствује устоличењу, патријарх Иринеј је рекао да су они послали позив, али да им је одговорено да представници СПЦ не желе да присуствују.

Устоличење поглавара “нове цркве” Украјине митрополита Епифанија одржано је данас у Цркви Свете Софије у Украјини, а церемонији су присуствовали највиши украјински званичници, међу којима предсједник Петро Порошенко, чланови Владе, као и Јулија Тимошенко, кандидат за предсједника, преноси “Спутњик”.

Свечаности су присуствовали и представници других вјерских организација у Украјини, међу којима и поглавар украјинске грко-католичке цркве Свјатослав Шевчук и представник Цариградске православне цркве митрополит галијски Емануил.

Почетком јануара, васељенски патријарх Вартоломеј је украјинском митрополиту Епифанију у Истанбулу предао томос - декрет о аутокефалности којим се новој Православној цркви Украјине додјељује независност у односу на Руску православну цркву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана