SAD traže garancije da sporazum o KiM neće uticati na BiH?

SAD traže garancije da sporazum o KiM neće uticati na BiH? 17.08.2018 18:42 | Tanjug

Beograd - Beograd i Priština nemaju neograničenu slobodu u dijalogu, poručeno je u četvrtak iz Ambasade SAD u Prištini, a analitičari taj stav tumače kao upozorenje da nikakvo konačno rješenje neće biti primjenjeno bez saglasnosti Amerike i, posebno, da će važiti samo za Kosovo, a ne i za zemlje u regionu.

Izjavom da će SAD prepustiti Beogradu i Prištini da postignu dogovor o KiM, ali da dvije strane neće imati neograničenu slobodu u djelovanju, Amerika pokazuje da je nezaobilazan činilac u rješavanju kosovskog problema, bez čije saglasnosti neće biti verifikovano bilo kakvo rješenje, smatra predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

''Amerika kao najuticajniji činilac na KiM upozorava i Beograd i Prištinu da će od Vašingtona na kraju zavisiti da li će eventualni dogovor biti primenjiv'', rekao je Drecun za Tanjug.

On stav ambasade SAD vidi i kao upozorenje da moguće rješenje kosovskog pitanja ne smije da se poput ''domino efekta'' odrazi na druge zemlje u regionu.

''Mislim da se izjavom cilja na BiH koja bi, ili barem njeni delovi, možda pokušala da primeni rešenje koje bi se postiglo sa KiM'''', naveo je Drecun.

Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu zapaža da se Ambasada oglasila nekoliko dana posle izjave Milorada Dodika o rješenju KiM i statusa Republike Srpske.

On to tumači kao poruku SAD da bi, u slučaju postizanja sporazuma o razgraničenju Srba i Albanaca, Beograd morao da pruži garancije da se isti princip neće primjenjivati na BiH, odnosno Republiku Srpsku.

''Očigledno je kako su tu izjavu shvatili u Vašingtonu i otuda ovakva reakcija. U tom kontekstu verovatno bi se tražilo od Beograda da pruži garancije da se takav koncept ne može koristiti u BiH'', naveo je Proroković.

Oglašavanje ambasade u Prištini, a povodom spekulacija o razmjeni teritorija, Drecun tumači i kao potvrdu saglasnosti Amerike da se između Beograda i Prištine konačno postigne sporazum na kompromisan način.

Američki zvaničnici su, kako primjećuje, to nagoveštavali i ranije izjavama da će SAD prihvatiti razgovore Beograda i Prištine i da neće nametati svoje rješenje, ali da će se izjasniti da li im odgovara takvo rješenje.

Za Drecuna je najvažnije da je Vašington saglasan da trenutno stanje nije dugoročno održivo i da je, kako kaže, jasno da Beograd neće prihvatiti samoproglašenu nezavisnu državu.

''Najuticajnija zemlja oko kosmetskog problema prihvatila je stav Beograda da mora da se razgovara i postigne rešenje i to je veliki napredak'', zaključuje Drecun.

Dušan Proroković ocjenjuje da je poruka američke ambasade takođe opomena Beogradu i Prištini da rješenje za KiM treba da bude u skladu sa ranijim stavovima SAD .

Proroković je uvjeren da američka diplomatija neće odstupati od ranije definisanih smernica za rješavanje kosovske krize i jasno iskazanog stava da SAD podržavaju nezavisnost Kosova u postojećim granicama.

''Njihov cilj je potpuna legitimizacija i legalizacija satusa Kosova u međunarodnim odnosima i mislim da tu neće biti velikih promena'', rekao je Proroković za Tanjug.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže da se SAD vraćaju na prvobitnu poziciju, koja podrazumijeva određena ograničcenja kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine.

''Amerika je među prvima priznala nezavisnost Kosova, a mislim da se pomenuta ograničenja odnose na teritorijalnu kompoziciju Kosova'', rekao je Đukanović za Tanjug.

On predviđa da će se Vašington u narednom periodu pozivati na zaključke Kontakt grupe iz 2005. godine o tome da nema podele Kosova, kao ni pripajanja Kosova drugim državama.

Uzimajući u obzir konfuzne poruke o granicama koje su stizale iz Prištine poslednjih dana, Đukanović ocijenjuje da SAD između ostalog i poručuju kosovskoj strani da od njihovih maksimalističkih ciljeva nema ništa.

''Čitali smo na Tnjitteru različite Tačijeve poruke, od toga da neće biti promjene granica do toga da će biti korekcije granice prema jugu Srbije. Mislim da preko ambasade u Prištini SAD šalju signal da od toga nema ništa'', zaključio je Đukanović.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica