Ruski ambasador u SB UN: To je veliko kršenje R1244

Srna
Ruski ambasador u SB UN: To je veliko kršenje R1244

Njujork - Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja večeras je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN pozvao na hitno povlačenje odluke o formiranju “kosovske vojske”, jer, kako je naveo, postoji opasnost ponavljanja oružanog konflikta u regionu.

“Izlazak na scenu oružanih snaga Kosova predstavlja prijetnju miru i bezbjednosti u regionu i može izazvati novi oružani konflikt”, upozorio je Nebenzja na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti o situaciji na Kosovu i Metohiji.

On je ukazao da odluka samoproglašenog Kosova da stvori vojsku predstavlja flagrantno kršenje rezolucije 1244, koja zahtijeva apsolutnu demilitarizaciju pokrajine.

“Rezolucija sadrži jasan zahtjev o demilitarizaciji svih oružanih grupa kosovskih Albanaca i dopušta boravak na području Kosova isključivo multinacionalnih kontingenata pod međunarodnom kontrolom. Odluka o transformaciji snaga bezbjednosti Kosova u oružane snage predstavlja flagrantno kršenje rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti koja ostaje glavni međunarodno pravni dokument za rješavanje kosovskog problema”, zaključio je Nebenzja.

On je rekao da dijeli zabrinutost Srbije, ukazavši da je Kfor selektivan u ispunjavanju svog mandata, prenijeli su beogradski mediji. Ruski ambasador je rekao i da je Evropa “kilavo” reagovala na stvaranje vojske Kosova, što je, kako je naveo, razočaravajuće.

“To je neodgovorna i dvolična politika koja je prešla opasnu crtu”, naglasio je ruski predstavnik u Savjetu bezbjednosti UN. Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači rekao je da se ništa vanredno nije dogodilo prošle nedjelje i da je vojska trebalo da bude formirana i ranije.

“Odluka o formiranju vojske nije pogrešna, čak je zakasnila pet godina”, rekao je Tači i dodao da su kasnili jer su “čekali dobru volju onih koji to nisu pokazali”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana