Radojičićevu grupu dovode u vezu sa ubistvom Ivanovića

Agencija
Radojičićevu grupu dovode u vezu sa ubistvom Ivanovića

Priština - Komandir kosovske policije Sever Besim Hoti rekao je juče da je policija informisana o navodima da Milana Radojičića sumnjiče za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića.

Ipak, on je demantovao da postoji nalog za hapšenje osobe koju je kosovski premijer Ramuš Haradinaj u jednom od intervjua nazvao "bitnom za sve na sjeveru Kosova".

- Ne očekujemo da će iko biti uhapšen, niti ćemo se miješati u rad istražitelja. Učešće policije u tome će biti sprovedeno samo po ovlašćenjima koje može da dodijeli tužilac. Ne želimo da spekulišemo niti da prejudiciramo - rekao je Hoti.

Prethodno su mediji prenijeli informacije od izvora bliskog istrazi da se sumnja da je grupa na čijem čelu je Radojičić odgovorna za ubistvo lidera GI SDP.

Navedeno je i da je zapaljeni automobil, koji je pronađen neposredno poslije ubistva Ivanovića, "bio nekoliko puta parkiran na mjestima gdje se parkiraju vozila pripadnika Radojičićeve grupe".

Izvori navode da su dva dana prije ubistva Ivanovića u Radojičićevoj kancelariji bile dvije osobe čiji identitet nije poznat. Rečeno je i da je 27. jula 2017. godine, kada je Ivanović objavio kandidaturu za gradonačelnika sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, Radojičić rekao "da će započeti sa prijetnjama i da će ga ubiti ako ne bude odustao od te namjere", prenijeli su mediji.

O navodima da Radojičić stoji iza ubistva Ivanovića govorio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da "će ako je on ubica ili bilo ko drugi, biti uhapšen, ali da se za to moraju pronaći dokazi".

Prije ovog slučaja, Radojičić je svega nekoliko puta primijećen u medijima. Prištinski mediji objavili su fotografiju na kojoj se vidi kako on sjedi u društvu Haradinaja, a snimljen je i prilikom slavlja predstavnika Srpske liste u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici. Haradinaj je ranije u intervjuu rekao da Radojičić nije političar.

Skandalozna izjava američkog profesora

Profesor na vašingtonskom Džons Hopkins Univerzitetu, Edvard P. Džozef, analizirao je ubistvo Olivera Ivanovića u autorskom tekstu za Forin polisi pod naslovom "Ubistvo bi moglo da bude baš ono što je Kosovu bilo potrebno".

U tekstu objavljenom na sajtu američkog časopisa, Džozef navodi da su na Ivanovića, kojeg naziva dugogodišnjim liderom srpske zajednice na Kosovu, atentat izvršile "najvjerovatnije moćni kriminalni elementi", koji, kaže, bujaju "na sjeveru, gdje vlada bezakonje". Ta tragedija bi, smatra američki analitičar, "mogla da bude podsticaj za trajni mir na Kosovu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana