Путин на српском, Вучић на руском

B92
Путин на српском, Вучић на руском

Председник Русије Владимир Путин завршио је посјету Србији обиласком Храма Светог Саве, а око 20 сати полетио је његов авион са београдског аеродрома.

Владимир Путин био је у цијелодневној званичној посјети Србији, гдје му је домаћин био предсједник Србије Александар Вучић. Ово је била његова четврта посјета Србији. Путин је у Београд први пут дошао 2001. године, на слиједећу посјету се чекало 10 година, а трећа посјета догодила се 2014. године.

Путинов авион је у четвртак на београдски аеродром “Никола Тесла” слетио око 13.06 часова, а дочекао предсједник Србије Александар Вучић, уз почасну гарду војске.

Вучић приредио је за предсједника Русије Владимира Путина свечани дочек испред Палате Србија, уз 10 почасних плотуна.

Током посјете руске делегације Вучић је говорио на руском језику, а Путин се обратио грађанима на српском.

У руској делегацији су између осталих били су и шеф дипломатије Сергеј Лавров, министар енергетике Александар Новак, шеф Гаспрома Алексеј Милер и други, а дочеку су присуствовали премијерка Ана Брнабић и министри српске владе.

Вучић и Путин потом имали састанак у ужем формату, прије ког су се накратко обратили медијима.

На путу до сале за састанак руски предсједник обишао је, у друштву свог домаћина, изложбу „Српско-руске везе у документима Архива Србије од 1804 до 1918”.

Путин и предсједник Србије Александар Вучић положили вијенце на Гробљу ослободилаца Београда и потом на Споменик црвеноармејцу.

На Гробљу ослободилаца Београда сахрањени су борци Народноослободилачке војске Југославије и борци совјетске Црвене армије који су дали животе за ослобођење Београда 1944. године.

На вијенцу који је положио Вучић исписано је “Храбрим руским саборцима”.

У Палати Србија Путин је Вучићу уручио орден Александра Невског којим га је одликовао 7. јануара.

Путин је током боравка у Београду рекао да је “руски став по питању Косова и Метохије познат”.

“Ми се залажемо за обострано прихватљвио ријешење за Косово у складу са резолуцијом 1244 Савета безбједности УН”, рекао је Путин.

Он је додао да су посљедњи потези Приштине - увођење таксе и стварање Војске Косова, изазвали озбиљну напетост.

Tоком састанка делегација потписано је више од 20 споразума и меморандума.

План консултација министарстава спољних послова двије државе од 2019. до 2020. пописали су министри Ивица Дачић и Сергеј Лавров.

Потписан је споразум који се односи на коришћење атомске енергије у мирнодопске сврхе, а парафирали су га генерални директор “Росатома” Алексеј Лихачов и министар задужен за иновације у Влади Србије Ненад Поповић.

Поповић и генерални директор руске државне компаније “Рос сети” Павел Ливински потписали су Меморандум о српско-руској сарадњи о развоју иновација у сектору електроенергетике, а српски министар је потписао и меморандум о разумијевању у области развоја дигиталних технологија.

Oн је са генералним директором “Роскосмоса” Дмитриј Рогозин потписао и меморандум о разумијевању о руско-српској сарадњи у области истраживања и коришћења космичког простора у мирнодопске сврхе.

Потписан је и споразум о сарадњи у реновирању с повећањем капацитета хидроелектране “Ђердап 2”, између компанија “Силовије машини” и “Електропривреде Србије”, као и меморандум о руско-српској сарадњи у сектору електричне енергије.

Представници Србије и Русије потписали су и Меморандум о сарадњу у заједничким пројектима у области развоја инфраструктуре за производњу и продају течног природног гаса.

Пописани Меморандум о разумијевању за развој пројекта проширења капацитета подземног складишта гаса Банатски двор предвиђа проширење тог складишта за 60 одсто, са 450 на 750 милиона кубика.

Биће обезбјеђено дневна моћ експлоатације тог складишта са пет на 10 милиона кибика, колике су максималне дневне потребе током зиме. Србија годишње троши око двије милијарде кубика увозног гаса.

У области инфраструктуре потписан је уговор између “Инфраструктуре железнице Србије” и руске компаније “РЖД интернешенел” за нове пројекте на жељезници, у вриједности 230 милиона евра.

Уговор обухвата изградњу јединственог диспечерског центра за жељезницу, у вредности 127,4 милиона евра, радове на изградњи електротехничке инфраструктуре на дионици Стара Пазова – Нови Сад у износу од 91,9 милиона евра и израду пројектно-техничке документације за реконструкцију 210 километара барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором, за коју је намијењено преосталих 10,7 милиона евра.

Министри рада двију земаља Зоран Ђорђевић и Максим Топилин потписали су административни споразум о социјалној сигурности протокол о размјени ратификационих повеља о ступању на снагу Споразума између Русије и Србије о социјалном осигурању, као и меморандум о међусобном разумевању о сарадњи у области социјалне заштите.

Владимир Путин је од Вучића на поклон добио и штене шарпланинца, по имену Паша.

Путин и Вучић заједно су послије 18 часова обишли Храм Светог Саве, гдје је био скуп подршке поводом посјете руског предсједника Србији.

На челу колоне грађани су носили транспаренте на којима пише: “Спасиба пресидент” и “За слободну и пристојну Србију”. На челу колоне био је и велики транспарент “Један од 300 милиона”, транспарент са сликама руског и српског предсједника, као и транспарент “Србија-Русија вечни пријатељи.

Према процјенама полиције, на улицама у близини Храма Светог Саве, као и на самом платоу, било је између 120.000 и 125.000 грађана, рекао је начелник Полицијске управе за Град Београд Милан Станић.

Код Храма Светог Саве догодио се и инцидент, када су полицијске екипе зауставиле аутомобил албанских регистарских ознака прије него што је руски предсједник Владимир Путин стигао.

Како је јавио РТС, аутомобил је претресен, али се испоставило да је ријеч о возилу дипломатског кора, тачније, руског амбасадора у Тирани и да је све дио протокола.

Предсједник Русије Владимир Путин у Храм Светог Саве са Александром Вучићем обишао је и крипту чије је уређење финансирала Русија.

Двојица предсједника симболично ће учествовала у постављању једног од мозаика са ликом Исуса Христа и потписали се на фреску са његовим ликом.

Дио мозаика гдје су поставили коцкице био је у бојама српске и руске заставе.

Патријарх Иринеј је, након тог симболичког геста, рекао предсједнику Русије да је то још један доказ пријатељства два народа и замолио га за даљу подршку и помоћ. Патријарх је Путину поклонио икону Светог Саве.

Послије обиласака Храма Путин се обратио присутним грађанима на српском.

 “Хвала на пријатељству”, поручио је руски лидер окупљеним грађанима.

Посјетом Храму Светог Саве окончан је званични програм боравка руског предсједника Владимира Путина Београду и Србији. Путинова предсједничка колона већ је кренула ка Аеродрому НИкола Тесла.

На аеродрому “Никола Тесла” испратио га је предсједник Србије Александар Вучић. Путин је полетио са аеродрома око 20.15 сати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана