Приштина одустала од увођења нових мера Београду

N1
Приштина одустала од увођења нових мера Београду

Приштинске власти су одустале од најављених нових мјера усмјерених ка Београду, рекао је косовски премијер Рамуш Харадинај.

Након седнице косовске владе он је изјавио да је Приштина идентификовала нове могуће мере против Србије, али да ће их увести само ако Србија настави притисак и агресивне поступке према Косову, пренио је Н1.

“Ми смо идентификовали све потенцијалне поступке које можемо предузети, они су спремни, али мислимо да је тарифа од 100 одсто дала свој резултат. Ми би предузели даље кораке ако Србија настави са агресивним поступцима као што је поступала у прошлости. Неприхватљиво је задржавање, посланика попут Слободана Петровића, то је пракса полицијских и диктаторских држава. То се тако не ради, да се пријети и сатанизују посланици. Ако Србија настави са агресивним поступцима онда ми имамо листу мјера које су спремне”, рекао је Харадинај.

Харадинај је оптужио високу представницу Европске уније Федерику Могерини да је она уништила дијалог и да је, нажалост, након толико труда и инвестиције дошло до оваквог поремећаја, рекавши да је њен став за Владу Косова неприхватљив и неважећи.

“Госпођа Могерини је уништила дијалог. Пореметила је дијалог који је имао за циљ нормализацију односа између Косова и Србије, претворивши га у дијалог о територији, границама или размјенама, а веома добро знамо шта то на Балкану подразумијева, то је дестабилизација.

Она је такорећи нанијела штету нашем региону дозволивши да се овакве дискусије воде, као и да се и она изјашњава о том питању”, сматра Харадинај.

На питање шта се дешава са оставкама четири градоначелника општина на сјеверу Косова, Харадинај је рекао да разматрају њихове оставке, “које је тешко разматрати јер је службене документе тешко квалификовати као такве под косовском јурисдикцијом, гдје се говори о ентитету Косова и Метохије, који према Уставу Косова не постоји”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана