Позив грађанима на обиљежавање 23 године од прогона Срба

Срна
Позив грађанима на обиљежавање 23 године од прогона Срба

Предсједник Србије Александар Вучић позвао је у сриједу грађане, а посебно Крајишнике, да у суботу, 4. августа, у Бачкој Паланци присуствују обиљежавању 23 године од операције “Олуја” и прогона Срба из Хрватске.

“Знам да ћемо ми Срби веома поносно и достојанствено обележити нашу тугу и трагедију и страдање нашег народа”, рекао је Вучић.

Он је истакао да држава 1995. године Србима протјераним током “Олује” није рекла ни “добродошли” како доликује, “иако заслужују огромну захвалност и љубав”.

“Они и њихова деца се увек са сетом и горчином сећају шта су прошли, иако Србија није била уз њих. А поручујем им да је Србија данас уз њих, као што је ту за свој народ где год да је”, рекао је Вучић за Телевизију “Пинк”.

Предсједник Србије оштро се успротивио покушајима ревизије у Хрватској онога што се десило током “Олује”.

“Никада нећемо прихватити лажну истину да су они отишли зато што су сами хтели да оду, а не зато сто су били приморани и што нам је убијено неколико хиљада људи у жОлујиж и да је била кривица њихова што су хтели да остану да живе на својим огњиштима и што нису прихватила оно што им је била претња иста као 1941. године године”, рекао је Вучић.

Вучић је указао да Србија жели са Хрватском најбоље могуће односе, а да је предсједник те државе Колинда Грабар Китаревић “најмање лош” партнер.

Према његовим ријечима, Хрвати у Србији имају сва права као и остале националне мањине, а све што је договорено за побољшање њиховог положаја се и испуњава.

Обиљежавање 23 године од злочиначке операције “Олуја” у Бачкој Паланци договорили су Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик 15. јула у Београду.


Према раније саопштеним подацима српског Комесаријата за избеглице, у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Та акција почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Акција “Олуја” је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана