Послије 90 година родио се принц у Београду

Глас Српске
Послије 90 година родио се принц у Београду

Београд - Принцеза Даница Карађорђевић, супруга принца Филипа, породила се јуче у Београду и на свијет донијела сина.

Ово је прво рођење мушког дјетета у краљевској породици у Србији након 90 година, када се Његово краљевско величанство принц Томислав родио у Београду. Он је био брат Његовог величанства краља Петра Другог, дједа Његовог краљевског величанства принца Филипа.

Како су пренијели медији у Србији, принцеза се породила у 10.30 часова, а она и новорођенче се осјећају добро.

Родитељи, принц Филип и принцеза Даница, заједно са њиховим краљевским височанствима престолонасљедником Александром и принцезом Катарином, примили су бројне телеграме са честиткама.

Протеклих дана Карађорђевићи су са нестрпљењем очекивали рођење дјечака. У част рођења малог принца огласило се свих 49 звона Храма Светог Саве у Београду.

Из службе за односе са јавношћу породице Карађорђевић јуче је саопштено да је благослов за оглашавање звона дао патријарх српски Иринеј.

- Ово је први пут у историји да је свих 49 звона највећег православног храма на Балкану објавило такву радосну вијест. Камен темељац Храма Светог Саве положили су 10. маја 1935. године краљ Петар Други (отац престолонасљедника Александра) и митрополит црногорски Гаврило, будући патријарх Србије Гаврило Пети - саопштио је раније Краљевски двор.

Њихова краљевска височанства принц Филип и принцеза Даница вјенчали су се у Саборној цркви у Београду 7. октобра 2017. године. Вјенчање је служио Његова светост патријарх српски господин Иринеј. Кума је била Њено краљевско височанство принцеза Викторија од Шведске, а кум Његово краљевско височанство принц Петар.

Породица

Принц Филип је један од три сина Александра Другог Карађорђевића (Лондон, 17. јул 1945). Александар је јединац посљедњег југословенског краља Петра Другог и краљице Александре. Од рођења па до укидања монархије он је био престолонасљедник Југославије, а након укидања је претендент. Од 2001. године живи са другом супругом принцезом Катарином у Краљевском двору у Београду. Први пут Александар се вјенчао 1972. године Маријом да Глоријом од Орлеана и Браганце, рођаком бившег шпанског краља Хуана Карлоса Првог. У том браку рођена су три сина: принц Петар, рођен 1980. године у Чикагу, те близанци Филип и Александар 1982. године у Ферфаксу (САД).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана