Помпео Тачију: Укините таксе на робу из Србије и БиХ

Танјуг
Помпео Тачију: Укините таксе на робу из Србије и БиХ

Вашингтон - Државни секретар САД Мајк Помпео је, током састанка са косовским предсједником Хашимом Тачијем, позвао приштинске власти да укину таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине, као и да заједно са Београдом раде на избјегавању провокација и деескалацији напетости.

Портпаролка Стејт департмента Хедер Нојерт саопштила је да је Помпео током сусрета поновио “чврсту америчку подршку сувереном, независном Косову, у потпуности интегрисаном у међународну заједницу”.

Помпео је, како се наводи, “охрабрио Косово да искористи јединствену прилику за постизање историјског свеобухватног споразума о нормализацији са Србијом у оквиру процеса дијалога уз посредовање ЕУ”.

“Он је позвао косовске власти да укину таксе уведене на увоз из Србије и Босне и Херцеговине, као и да раде са Србијом на избјегавању провокација и деескалацији напетости. Нормализација односа између Косова и Србије једини је начин за отварање пута обје земље за будућу интерграцију у западну заједницу нација. САД су спремне да помогну и подрже стране како би дошле до рјешења које је одрживо, примењиво и повећава стабилност”, навела је Нојертова, преносећи Помпеове ријечи.

Тачи је оцијенио је да је састанак са Помпеом био одличан и да је Косово “благословено подршком САД”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана