Policija zaustavila Vučića na putu ka selu Banje

Agencije
Policija zaustavila Vučića na putu ka selu Banje

Kosovska policija je zasutavila Aleksandra Vučića i u toku je rasprava sa albanskim policajcima, koji su ga obajstili da je barikada na dva kilometra od njega, javlja Pink.rs.

Uprkos odluci kosovske vlade da otkaže posjetu Banjama, predsjednik Srbije je krenuo ka srpskom selu, piše RTS.

Privremene instutcije u Prištini otkazale su posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Banjama iz bezbjednosnih razloga.

Albanci su blokrali sve puteve ka selu Banje zbog najave dolaska predsjednika Srbije.

Blokade je organizovao predsjednik prištinske skupštine Kadri Veselji uprkos upozorenja Amerikanaca da to ne radi, javila je Radio-televizija Srbije.

Vučić je prije najnovije odluke Prištine rekao novinarima da će pokušati da okolnim putevima dođe u Banje, ali da smatra da će teško u tome uspjeti.

RTS javlja da je u selu Banje mirno, da su na prilazu mjestu prisutne pojačane snage policije, dok nekoliko stotina stanovnika Srba očekuje dolazak predsjednika Srbije.

Nekoliko stotina Albanaca, bivših pripadnika terorističke OVK, jutros je blokiralo put Kosovska Mitrovica-Srbica.

Oni su na put izvezli kamione, traktore, mehanizaciju, balvane. Organizatori su čelnici opština Srbica, Glogovac, Istok i drugih mjesta koja gravitiraju pojasu koji lokalno stanovništvo zove Drenica.

Prisutan je sve veći broj naoružanih ljudi, a najavljen je masovniji dolazak albanskog stanovništva.

Kfor i Kosovska policijska služba tvrde da ne mogu da osiguraju bezbjednost.

Selo Banje nalazi se u Srbici, koja je u potpunosti naseljena Albancima. U Banjama je oko 300 srpskih kuća.

Konvoj se vraća u Kosovsku Mitrovicu

Konvoj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je zaustavljen u selu Ugljare u opštini Zubin Potok, vraća se nazad u Kosovsku Mitrovicu, javio je dopisnik Srne, koji se nalazi u konvoju.
Konvoj predsjednika Srbije, koji je uprkos tome što su mu privremene institucije u Prištini otkazale posjetu, krenuo makadamskim putem prema selu Banje, zaustavljen je u selu Ugljare u opštini Zubin Potok.

Kosovska policija zaustavila je konvoj nakon što su dobijene informacije da je blokiran i zaobilazni put preko Zubinog Potoka i sela Dren prema selu Banje.

Prije nego što je konvoj krenuo nazad u Kosovsku Mitrovicu, Vučić je sa saradnicima izašao iz automobila i sa rukovodstvima srpskih opština sa sjevera Kosova krenuo pješice prema obližnjoj zgradi u ovom srpskom selu kako bi odlučili šta dalje da čine.

Vučić je prethodno trebalo da ide do sela Banje magistralnim putem Kosovska Mitrovica-Srbica, ali su taj putni pravac na više mjesta blokirali bivši pripadnici terorističke OVK.

Konvoj predsjednika Srbije obezbjeđuju pripadnici Kosovske policijske službe, a jednu od patrola čini italijanska žandarmerija.  

Albanci zauzimaju alternativne puteve, gase internet

Albanci zauzimaju sve alterantivne puteve prema selu Banje, a gase i internet vezu na dijelu između Kosovske Mitrovice i Srbice, javio je "Sputnik".
Konvoj predsjednika Srvbije Aleksandra Vučića, koji je uprkos tome što su mu privremene institucije u Prištini otkazale posjetu, krenuo makadamskim putem prema selu Banje, zaustavljen je u selu Ugljare u opštini Zubin Potok.

Vučić je ranije u Zvečanu izjavio je da će, uprkos vijestima o blokadama puta, pokušati da u selo Banje stigne drugim, okolnim putem, ali je izrazio sumnju da će uspjeti da stigne.

Kfor i KPS obavijestili su delegaciju predsjednika Srbije da ne mogu da obezbijede taj dio njegove trase, niti mogu da mu garantuju bezbjednost.

Vučić je jutros potvrdio da je dobio te poruke, te prenio informacije, koje je dobio da je izvesni Rahim Geci pucao iz svog naoružanja, valjda "da pokaže da je mnogo jak".

"Treba da se tresem od straha, mislili su valjda da nikada neću saznati imena ljudi koji to rade. Sada su organizovali blokade bukvalno svuda i to se vidi da je organizovano pošto te vrste spontanosti kod Albanaca nema, nije je nikada ni bilo", rekao je Vučić.

On je rekao da znaju i ko su lica koja učestvuju i ko su pravi organizatori, te da pokazuje nemoć i da nisu u stanju da čuju čak ni poruke mira.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin iznenada je i bez obrazloženja napustio studio Televizije Pink, gdje je gostovao u Jutarnjem programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana