Полиција зауставила Вучића на путу ка селу Бање

Агенције
Полиција зауставила Вучића на путу ка селу Бање

Косовска полиција је засутавила Александра Вучића и у току је расправа са албанским полицајцима, који су га обајстили да је барикада на два километра од њега, јавља Пинк.рс.

Упркос одлуци косовске владе да откаже посјету Бањама, предсједник Србије је кренуо ка српском селу, пише РТС.

Привремене инстутције у Приштини отказале су посјету предсједника Србије Александра Вучића Бањама из безбједносних разлога.

Албанци су блокрали све путеве ка селу Бање због најаве доласка предсједника Србије.

Блокаде је организовао предсједник приштинске скупштине Кадри Весељи упркос упозорења Американаца да то не ради, јавила је Радио-телевизија Србије.

Вучић је прије најновије одлуке Приштине рекао новинарима да ће покушати да околним путевима дође у Бање, али да сматра да ће тешко у томе успјети.

РТС јавља да је у селу Бање мирно, да су на прилазу мјесту присутне појачане снаге полиције, док неколико стотина становника Срба очекује долазак предсједника Србије.

Неколико стотина Албанаца, бивших припадника терористичке ОВК, јутрос је блокирало пут Косовска Митровица-Србица.

Они су на пут извезли камионе, тракторе, механизацију, балване. Организатори су челници општина Србица, Глоговац, Исток и других мјеста која гравитирају појасу који локално становништво зове Дреница.

Присутан је све већи број наоружаних људи, а најављен је масовнији долазак албанског становништва.

Кфор и Косовска полицијска служба тврде да не могу да осигурају безбједност.

Село Бање налази се у Србици, која је у потпуности насељена Албанцима. У Бањама је око 300 српских кућа.

Конвој се враћа у Косовску Митровицу

Конвој предсједника Србије Александра Вучића, који је заустављен у селу Угљаре у општини Зубин Поток, враћа се назад у Косовску Митровицу, јавио је дописник Срне, који се налази у конвоју.
Конвој предсједника Србије, који је упркос томе што су му привремене институције у Приштини отказале посјету, кренуо макадамским путем према селу Бање, заустављен је у селу Угљаре у општини Зубин Поток.

Косовска полиција зауставила је конвој након што су добијене информације да је блокиран и заобилазни пут преко Зубиног Потока и села Дрен према селу Бање.

Прије него што је конвој кренуо назад у Косовску Митровицу, Вучић је са сарадницима изашао из аутомобила и са руководствима српских општина са сјевера Косова кренуо пјешице према оближњој згради у овом српском селу како би одлучили шта даље да чине.

Вучић је претходно требало да иде до села Бање магистралним путем Косовска Митровица-Србица, али су тај путни правац на више мјеста блокирали бивши припадници терористичке ОВК.

Конвој предсједника Србије обезбјеђују припадници Косовске полицијске службе, а једну од патрола чини италијанска жандармерија.  

Албанци заузимају алтернативне путеве, гасе интернет

Албанци заузимају све алтерантивне путеве према селу Бање, а гасе и интернет везу на дијелу између Косовске Митровице и Србице, јавио је "Спутник".
Конвој предсједника Срвбије Александра Вучића, који је упркос томе што су му привремене институције у Приштини отказале посјету, кренуо макадамским путем према селу Бање, заустављен је у селу Угљаре у општини Зубин Поток.

Вучић је раније у Звечану изјавио је да ће, упркос вијестима о блокадама пута, покушати да у село Бање стигне другим, околним путем, али је изразио сумњу да ће успјети да стигне.

Кфор и КПС обавијестили су делегацију предсједника Србије да не могу да обезбиједе тај дио његове трасе, нити могу да му гарантују безбједност.

Вучић је јутрос потврдио да је добио те поруке, те пренио информације, које је добио да је извесни Рахим Геци пуцао из свог наоружања, ваљда "да покаже да је много јак".

"Треба да се тресем од страха, мислили су ваљда да никада нећу сазнати имена људи који то раде. Сада су организовали блокаде буквално свуда и то се види да је организовано пошто те врсте спонтаности код Албанаца нема, није је никада ни било", рекао је Вучић.

Он је рекао да знају и ко су лица која учествују и ко су прави организатори, те да показује немоћ и да нису у стању да чују чак ни поруке мира.

Министар одбране Србије Александар Вулин изненада је и без образложења напустио студио Телевизије Пинк, гдје је гостовао у Јутарњем програму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана