Почиње рад на изради Енциклопедије геноцида у НДХ

Срна
Почиње рад на изради Енциклопедије геноцида у НДХ

Београд - Почиње рад на изради енциклопедије о страдању Срба, Јевреја и Рома под усташким режимом у Независној Држави Хрватској /НДХ/, за вријеме Другог свјетског рата, пишу "Вечерње новости".

Иза припреме ове јединствене антологије страдања налази се београдски Музеј геноцида, Одбор за Јасеновац Српске православне цркве, као и владе Србије и Републике Српске.

Израда "Енциклопедије геноцида у НДХ" биће највећи подухват домаће историографије, иза којег ће средствима и другом помоћи стајати и Република Српска, а на челу њеног тима сарадника биће историчар Драган Давидовић, садашњи директор Секретаријата за вјере Републике Српске, који ће бити и један од уредника издања, пишу "Новости".

Лист наводи да ће страдање српског, јеврејског и ромског народа током мрачне владавине усташког режима бити први пут обрађено у јединственој "Енциклопедији геноцида у НДХ".

Ова четворотомна књига, која би требало да буде објављена 2023. године, заокружиће сва досадашња сазнања и истраживања о злочинима на простору хрватске квинслиншке творевине током Другог свјетског рата.

Рад на припреми овог дјела већ је почео, а у њему ће учествовати међународна група, коју ће чинити више од сто научника и стручњака из разних области.

Задатак овог тима биће да, по узору на "Енциклопедију холокауста", коју је издао израелски Јад Вашем, сакупи и обради информације о геноциду у НДХ, садржане у више хиљада књига, научних радова, студија и других публикација.

Директор београдског Музеја геноцида Вељко Ђурић Мишина рекао је да истраживање геноцида у НДХ траје од завршетка Другог свјетског рата, али да овакво издање још није објављено.

Он је додао да ће то бити синтеза свих сазнања о мрачном добу НДХ, али и да ће енциклопедија бити најбољи одговор на учестале покушаје ревизије историје у данашњој Хрватској.

Ђурић је навео да ће у изради овог дјела бити примијењена методологија израелске енциклопедије, а очекује се помоћ и стручњака из Јад Вашема.

Он је рекао да ће свака одредница садржати не само појам у вези са геноцидом, него и релевантне доказе, називе мјеста и имена актера, документа, фотографије.

Обрада грађе трајаће четири године, а енциклопедија ћр бити објављена двојезично на српском и енглеском језику у штампаном и дигиталном формату.

Први примјерци биће послати на више стотина адреса широм свијета, међу којима и установама за истраживање посљедица Другог свјетског рата, музејима и библиотекама широм свијета.

"То ће бити најбоља брана од прекрајања историје и злоупотребе догађаја из прошлости. Геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ био је свеобухватан и протезао се на више од 10 компоненти - од законодавства, економије, пропаганде, религије, па до систематског оргнизовања егзекуција", рекао је Ђурић.

Србије, Јевреји и Роми масовно су убијано чак на 1.000 стратишта, од којих многа нису тачно лицирана и обиљежена, а додатни проблем је што страдања у вријеме фашистичког режима Анте Павелића, послије рата никада није цјеловито истражено, нити до краја документовано и систематизовано, наводе "Вечерње новости". /крај/вш/аб

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана