Oficiru za veze Vlade Srbije uskraćena policijska pratnja na Kosovu

Srna
Oficiru za veze Vlade Srbije uskraćena policijska pratnja na Kosovu

Priština - Oficiru za vezu Vlade Srbije pri Misiji EU u Prištini Dejanu Pavićeviću, koji se uputio u obilazak srpskih enklava južno od Ibra, danas je uskraćena policijska pratnja, čime mu je faktički uskraćeno pravo na obavljanje profesionalnih dužnosti, a što mu je garantovano sporazumom o slobodnom kretanju zvaničnika, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Pavićeviću je, osim toga, usmeno saopšteno da nije bezbjedno da putuje južno od Ibra, što je shvatio kao indirektnu prijetnju i zato odgodio propisno najavljenu posjetu.

Iz Kancelarije ističu da je Priština na ovaj način prekršila još jedan od sporazuma iz Brisela, čime je samo dodatno potvrdila da želi da se kreće u pravcu eskalacije i destabilizacije.

“Ovu indirektnu zabranu posjete Dejanu Pavićeviću posmatramo i u kontekstu najava prištinskih medija da će velikom broju političkih i javnih ličnosti iz Srbije biti onemogućen dolazak na Kosovo i Metohiju”, navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije su još jednom pozvali sve zainteresovane međunarodne aktere i EU, kao garanta sprovođenja briselskih dogovora, da preduzmu hitne mjere kako bi se situacija vratila na početnu poziciju koja je prethodila uvođenju anticivilizacijskih trgovinskih barijera Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana