Odbačena žalba tužioca u slučaju “Radeta i Jojić”

Srna
Odbačena žalba tužioca u slučaju “Radeta i Jojić”

Hag - Žalbeno vijeće sudskog Mehanizma u Hagu praktično je odbacilo žalbu tužioca na odluku da proces zvaničnicima Srpske radikalne stranke (SRS) Petru Jojiću i Vjerici Radeti, optuženim za nepoštovanje haškog suda, bude ustupljen Srbiji.

Vijeće je odbacilo sve argumente koje je protiv ustupanja procesa Srbiji u žalbi navela tužilac Dijana Elis.

Budući da po pravilima nije samo moglo donijeti konačnu odluku da se Jojiću i Radeti sudi u Srbiji, Žalbeno vijeće je predmet na postupanje “u skladu sa ovim zaključcima” vratilo sudiji pojednicu koji je donio prvostepenu odluku da pravosuđu Srbije ustupi proces protiv radikala.

“Žalbeno vijeće sudskog Mehanizma u Hagu odlučilo je da je slučaj protiv dvoje radikala Petra Jojića i Vjerice Radete vrati u nadležnost sudije pojedinca na dalje postupanje, u skladu sa ovom odlukom”, saopšteno je večeras iz Mehanizma.

Žalbeno vijeće, na čelu sa sudijom Teodorom Meronom, utvrdilo je da sudija Ajdin Akaj nije načinio nijednu grešku kada je zaključio da je ustupanje suđenja Srbiji u interesu pravde, nasuprot tvrdnjama tužioca.

Sudija Akaj utvrdio je ranije da je Srbija spremna i adekvatno pripremljena da sudi Jojiću i Radeti, a Žalbeno vijeće odbacilo je, takođe, tvrdnju tužioca da vlasti u Srbiji nisu voljne da to učine.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv predsjednika SRS Vojislava Šešelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana