Одбачена жалба тужиоца у случају “Радета и Јојић”

Срна
Одбачена жалба тужиоца у случају “Радета и Јојић”

Хаг - Жалбено вијеће судског Механизма у Хагу практично је одбацило жалбу тужиоца на одлуку да процес званичницима Српске радикалне странке (СРС) Петру Јојићу и Вјерици Радети, оптуженим за непоштовање хашког суда, буде уступљен Србији.

Вијеће је одбацило све аргументе које је против уступања процеса Србији у жалби навела тужилац Дијана Елис.

Будући да по правилима није само могло донијети коначну одлуку да се Јојићу и Радети суди у Србији, Жалбено вијеће је предмет на поступање “у складу са овим закључцима” вратило судији поједницу који је донио првостепену одлуку да правосуђу Србије уступи процес против радикала.

“Жалбено вијеће судског Механизма у Хагу одлучило је да је случај против двоје радикала Петра Јојића и Вјерице Радете врати у надлежност судије појединца на даље поступање, у складу са овом одлуком”, саопштено је вечерас из Механизма.

Жалбено вијеће, на челу са судијом Теодором Мероном, утврдило је да судија Ајдин Акај није начинио ниједну грешку када је закључио да је уступање суђења Србији у интересу правде, насупрот тврдњама тужиоца.

Судија Акај утврдио је раније да је Србија спремна и адекватно припремљена да суди Јојићу и Радети, а Жалбено вијеће одбацило је, такође, тврдњу тужиоца да власти у Србији нису вољне да то учине.

Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, пријетили и нудили мито свједоцима у случају против предсједника СРС Војислава Шешеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана