Одата Почаст Херојима Првог свјетског рата

Срна
Одата Почаст Херојима Првог свјетског рата

Београд - Централна државна церемонија у Србији поводом Дана примирја у Првом свјетском рату одржана је данас код Спомен костурнице бранилаца Београда, а предводио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је рекао да Србија данас предузима огромне напоре да буде гарант мира и стабилности у овом дијелу Европе.

Он је истакао да је Србија и данас као и прије 100 година одлучна да буде одговорно и уређено друштво, које јача своје позиције у породици европских народа.

“У овом тренутку, као и у Београду, и у свим главним градовима држава победница у Првом светском рату обележава се Дан примирја. С нама су овде и амбасадори оних земаља које нису увек биле на истој страни. Драго ми је што су они данас овде као драги гости. У знак пијетета према прецима шаљемо поруку афирмације сарадње и очувања мира и стабилности миру у свету”, рекао је Стефановић.

Генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и команданта Гарде генерал-мајора Миломира Тодоровића, положио је данас вијенац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

“Већ скоро један век Србија живи у слободи и у Србији живи идеја слободе коју сте ви утемељили. Ваша победа није само војна, већ је апсолутна. Она је постала мерило нашег деловања и путоказ ка врховној вредности - идеји слободе. Жртву коју сте поднели српство ће памтити докле постоји”, уписао је изасланик предсједника Србије у спомен-књигу.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су у церемонијама полагања вијенаца на Француском војном гробљу, код Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом свјетском рату и на гробљу Комонвелта.

Дан примирја у Првом светском рату обиљежава се у знак сјећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом свјетском рату.

У Србији се Дан примирја обиљежава као државни празник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана