Њемачка отписала Србији дуг од 18,5 милиона евра

Танјуг
Њемачка отписала Србији дуг од 18,5 милиона евра

Београд – Њемачка је у децембру отписала Србији дуг од 18,5 милиона евра због добрих перформанси и економских резултата, саопштило је Министарство финансија Србије.

Ријеч је о дугу у оквиру Париског клуба појверилаца.

Министар финансија Синиша Мали разговарао је са амбасадором Њемачке Томасом Шибом о, како је речено, одличној сарадњи двије државе, све већим улагањима њемачких привредника у Србији, али и дугу од 18,5 милиона евра који је Њемачка у децембру отписала Србији.

Министар Мали истакао је да су посљедњих година кроз различите програме у сарадњи са Владом Србије, локалним институцијама, Њемачком развојном организацијом (ГИЗ), Њемачком развојном банком (KfW), као и бројним партнерима, подржане реформе и промјене које су, прије свега, усмјерене на одржив економски развој.

"Осим реформи које се тичу одрживог економског развоја, значајни су и подстицаји за унапређење животне средине, као и унапређење демократског грађанског друштва и државне администрације", рекао је Мали.

Он је додао да је сарадња са Њемачком значајна и због одличних привредних веза.

"У нашој земљи послује четири стотине фирми из Немачке, у којима ради око 50.000 људи. Инвеститорима је од кључног значаја да послују у земљи која је стабилна, а Србија је спровела бројне реформе чији се економски ефекти сада виде. Србија чини све како би била што атрактивнија за улагања, како бисмо створили још повољнију пословну климу и имали још више инвеститора. Све то води ка одличном резултату - спољнотрговинска размена са Немачком је у сталном порасту", истакао је министар.

Министар финансија подсјетио је да је сада у фокусу макроекономска стабилност, равнотежа између раста јавне потрошње, инвестиција и повећања активности привреде  Србије.

"Први корак који смо спровели је смањење доприноса за незапослене, а у сталном смо контакту са привредницима како бисмо као држава учинили још више за стимулацију додатног улагања у нашу земљу, што подразумева и улагања у инфраструктуру", рекао је Мали.

Амбасадор Њемачке у Србији Шиб рекао је да је сарадња Њемачке и Србије пружила видљиве ефекте и истакао да је посебан фокус на подстицању одрживог раста и запошљавању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана