Nizak Dunav blokirao brodove u Mađarskoj, Novosađani šetaju po sprudovima

Tanjug
Nizak Dunav blokirao brodove u Mađarskoj, Novosađani šetaju po sprudovima

Novi Sad - Zbog izuzetno niskog vodostaja Dunava gotovo je potpuno stao saobraćaj teretnih plovila kroz mađarski dio te druge po veličini evropske rijeke, objavio je danas Radio-Košut.

Prema riječima predsjednika Mađarskog saveza za plovidbu unutrašnjim vodama Atile Benčika, nivo Dunava je počeo da opada još u julu, a sada je toliko nizak da mogu da plove samo manje barže, čime je nanijeta velika šteta prevoznicima, prenosi RT Vojvodine.

Zbog rekonstrukcije niza pruga ni željeznica ne može da preuzme svu poručenu robu, a najveća šteta nanijeta je u transportu rude gvožđa, poljoprivrednih kultura, vještačkih đubriva i velikih kontejnera.

Prema podacima Državne službe za mjerenje voda jutros je visina Dunava iznosila kod Komaroma 107, kod Estergoma 93, kod Budimpešte 154, pored Dunaujvaroša 22, Baje 74, a Mohača 72 centimetra.

I vodostaj u Novom Sadu je veoma nizak, a na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se građani koji na šetalištu "Štrand" hodaju po sprudovima koji su isplivali nakon povlačenja rijeka, kao i most Sloboda ispod koga nema vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana