Nikolić potrošio 750.000 €, rezultata nigdje

Glas Srpske
Nikolić potrošio 750.000 €, rezultata nigdje

Beograd - Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom, čiji rad kontroliše Tomislav Nikolić, do sada je potrošila više od 50 miliona dinara (425.000 evra), a bivši predsjednik Srbije javnosti ne polaže račune ni kako se troši novac građana Srbije ni koji su rezultati njegovog rada.

Prije dva dana navršilo se tačno godinu od osnivanja Nacionalnog savjeta za saradnju sa Rusijom i Kinom, za čijeg predsjednika je izabran bivši šef države Tomislav Nikolić. Tada je formirana i pripadajuća kancelarija, koja po odluci Vlade za savjet obavlja stručne i administrativne poslove. Za njenog direktora izabran je Nedeljko Tenjović.

Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom brzo je dobila svoje prostorije u centru Beograda, budžet od 38,4 miliona dinara za drugu polovinu 2017, oko 50 miliona dinara u 2018. i ukupno 30 radnih mjesta. Preračunato u evre, budžet koji im je na raspolaganju za prošlu i ovu godinu iznosi ukupno oko 750.000 evra. Javnost nema uvida na koji način se taj novac troši niti su do sada objavljeni bilo kakvi podaci o tome ili finansijski izvještaji o radu kancelarije.

Ostaje nepoznato i šta je urađeno u tom periodu i kakvi su rezultati ostvareni u saradnji Rusijom i Kinom. U medijima je objavljeno nekoliko saopštenja o njegovim odlascima u Peking i Moskvu, gdje se sretao sa tamošnjim zvaničnicima i učestvovao na nekim seminarima.

Ne zna se ni na šta je konkretno kancelarija Nikolića trošila novac poreskih obveznika. Zahvaljujući Zakonu o budžetu, poznato je samo da se za plate zaposlenih u 2018. godini izdvaja 22 miliona dinara (186.000 evra), a za osiguranje 13 miliona.

Zanimljivo je da ni savjet ni kancelarija nemaju sajt, da nigdje nije objavljena ni njihova zvanična i-mejl adresa niti brojevi telefona, mada se slični podaci o drugim kancelarijama i upravama mogu naći na sajtu Vlade Srbije.

Da nije ogromne table koja se nalazi na impozantnoj zgradi u Vasinoj ulici u centru prestonice, ne bi znali ni gdje se nalaze prostorije kancelarije.

Izmišljen

Zlatko Minić iz “Transparentnosti Srbije” kaže da se od prvog dana nametnuo utisak da je Savjet za saradnju sa Rusijom i Kinom izmišljen kao politička latifundija za Tomislava Nikolića.

- Data mu je jedna politička funkcija da bi bio koristan i srećan, a država tako nešto ne bi smela da dozvoli. Treba videti da li od toga Srbija ima ikakve koristi ili možda čak i štete - navodi Minić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana