Nik Dučić - Amerikanac pravoslavac koji slavi Svetog Nikolu

Agencije
Nik Dučić - Amerikanac pravoslavac koji slavi Svetog Nikolu

Priština - Kosovo je “mjesto iz snova” gdje su mogli da me rasporede. Da dođem na područje odakle je moja porodica, kao i da mogu da radim posao koji radim u SAD. To za mene ima kako istorijski, tako i lični značaj.

Izjavio je to komandant baze Bondstil na Kosovu, pukovnik vojske SAD Nik Dučić u intervjuu za Prvu televiziju iz Beograda o dolasku u tu bazu, srpskom porijeklu, porodici…

- Većina Amerikanaca nikada nije čula za Kosovo. Kada čovjek pogleda mapu i pronađe tu teritoriju, onda krene istraživanje o Kosovu, njegovoj istoriji… - rekao je Dučić.

Kako je dodao, na Kosovu je bio 2010. godine. Tada je bio raspoređen u Ukrajini i pratio je neke ljude u posjeti ukrajinskom kontingentu KFOR-a dok su još bili na Kosovu.

- Ovoga puta sam posjetio crkve i manastire koje prvi put nisam imao priliku da obiđem. Svake nedjelje posjetim drugu crkvu ili manastir. Obišao sam Lješić na sjeveru, pa onda manastir Sokolica, bio sam u Peći, u Dečanima… Sjeo sam  sa narodom i imao jako prijatne razgovore - dodao je Dučić.

Navodi da misli da su ljudi srećni kada naiđu na njega.

- Drago mi je što možemo da popričamo i da ih jednostavno uvjerim da jesam srpskog porijekla, redovno se pridržavam običaja svoje pravoslavne vjere. Moja porodica slavi slavu Svetog Nikolu i pokušavamo da njegujemo običaje koje smo dobili od moje babe i dede - rekao je Dučić.

Porodica mu nedostaje, a u Ameriku će za nekoliko sedmica, da iskoristi odsustvo. Kod kuće, u San Dijegu, poslije Bondstila, čekaće odluku gdje će dalje biti raspoređen.

Dučićev otac je bio američki marinac od 1950. do 1953. Kada mu je djed stigao u Ameriku, počeo je Prvi svjetski rat, bio je prestar za vojsku. Kako kaže, i njegova djeca vole taj vojnički segment života, ali nisu srećni gdje im je otac.

- Ovo je drugi put u tri godine da sam raspoređen u inostranstvu, što znači da sam odvojen od porodice. Ali što smo duže odvojeni, to je slađe kad se ponovo okupimo. Kćerka Natalija ima 11 godina, Luka ima 10, a Ivan šest godina - rekao je on.

Kako kaže, kada ga neko pita da li je srpsko-američkog porijekla ili je Amerikanac, odgovara: “Ja sam Amerikanac srpskog porijekla, tako sam vaspitan.”

Djecu uči i srpskim i ruskim običajima. Dodaje da su skoro svi njegovi preci iz oblasti oko Trebinja. Diplomirao je nuklearnu fiziku, a sprema magistarsku tezu iz oblasti proučavanja svemira.

- Moja djeca shvataju važnost i razumiju moj položaj kao komandanta, da to nosi odgovornost i da moram biti u inostranstvu. Zavisno gdje budem raspoređen idući put, ako bude u Evropi, ići ću sa porodicom da možemo biti zajedno.

Korijeni oko Trebinja

Nik Dučić je govorio o srpskom porijeklu. On je pravoslavac, njegova supruga je Ruskinja. Ima troje djece i svi nose srpska, odnosno ruska imena, a neki čak tvrde da je potomak Jovana Dučića.

- Supruga mi je, sa majčine strane, iz Crne Gore, a sa očeve iz Moskve. Moja porodica je sa obje strane iz Trebinja. Iz nekih dokumenata koje sam imao priliku da vidim, sa dedine strane postoji veza sa Jovanom Dučićem, neki su rod, u svakom slučaju su iz istog kraja. Čitao sam o njemu, nedavno sam dobio jednu Dučićevu knjigu prevedenu na engleski i krenuo sam da je čitam - naveo je Dučić.

Radost

Nik Dučić tvrdi da dok se ne postigne sporazum između Beograda i Prištine, KFOR je i dalje potreban. A kad će taj sporazum biti postignut - “da znam odgovor na to pitanje, imao bih potpuno drugačiji posao”.

- Skakao bih od radosti da se postigne potpuni sporazum koji se može sprovesti i da se krene u normalizaciju situacije, u ekonomski rast - rekao je on.

Na pitanje šta ovaj dio svijeta znači Amerikancima i da li su Bondstil i Kosovo važan dio svijeta za Ameriku, Dučić kaže da je definitivno tako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana