Nebojša Stefanović: Policija ima indicije ko je ubica Ivanovića

Agencije
Nebojša Stefanović: Policija ima indicije ko je ubica Ivanovića

Beograd - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je juče da je Priština na sebe preuzela odgovornost da li će biti pronađene ubice lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

On je rekao da Beograd, bez obzira na ponašanje Prištine, koja je odbila bilo kakvu saradnju, ima određene indicije ko je ubica, da se zna za “kretanje određenih lica na Kosovu i odlazak u jednu zapadnu zemlju”.

- Pokušavamo da sa tom zapadnom zemljom dođemo do potvrde. Moramo da budemo ozbiljni, da sve ono do čega smo došli bude potkrepljeno dokazima - rekao je Stefanović i dodao da u istrazi očigledno ne učestvuje ni EULEKS.

Stefanović je naveo da je srpsko tužilaštvo poslalo Prištini hiljade dopisa gdje su tražili čaure s mjesta ubistva.

- Tužilaštvo ili nije dobijalo odgovor ili je dobijalo ono što nismo tražili. Tražili smo originalne čaure, a dobili klonirane čaure - pojasnio je on.

Dodaje da je Milan Radojičić dao svoj iskaz i da postoje dokazi da se nije nalazio u tom trenutku na prostoru Kosova te da istraga koju Beograd sprovodi nije urađena “ofrlje”.

- Nije nam stalo da štitimo bilo koga, ako je kriv za nešto, treba da ide u zatvor 1.000 godina. Ali, ne može na silu, ako to odgovara Prištini da svi sada moramo da guramo u tom pravcu. Ja nisam za to - pojasnio je on.

Ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici, gdje je prije godinu ubijen lider te stranke, zapaljene su svijeće za Olivera Ivanovića.

Svijeće su zapalili i položili cvijeće članovi porodice, stranačke kolege, sugrađani i prijatelji. Funkcionerka GI SDP Ksenija Božović zatražila je da budu pronađene i adekvatno kažnjene ubice Olivera Ivanovića.

- To je neophodno da bi ljudi nastavili da žive bezbedno na ovim prostorima - kazala je ona i upitala da li je pravda da Ivanović tri i po godine provede nevin u zatvoru, kao i da li je demokratija da sa šest metaka u leđa bude ubijen ispred stranačkih prostorija samo zato što je drugačije mislio.

Ona je kazala da nijemi stoje na mjestu ubistva Ivanovića i nemaju odgovor na pitanje ko su počinioci i nalogodavci, već da su samo svjedoci političkih govora i prepucavanja Beograda i Prištine, uz posredstvo i nadgledanje međunarodne zajednice.

U Hramu Svetog Save na Vračaru svijeće su zapalili supruga Milena Ivanović sa sinom Bogdanom. Paljenjem svijeća počast su odali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici. Do sada nisu otkriveni počinioci i nalogodavci tog ubistva.

Rezultati istrage još nisu objavljeni, iako su zvaničnici Beograda prve informacije obećali dvije nedjelje nakon ubistva.

NVO: EULEKS da spovede istragu

Grupa nevladinih organizacija koje djeluju na Kosovu pozvala je Misiju EU na Kosovu da u okviru EULEKS-a formira nezavisnu istragu o ubistvu Olivera Ivanovića.

Istovremeno, predstavnike uticajnih diplomatskih misija na Kosovu pozvale su da podrže ovaj zahtjev i doprinesu njegovoj realizaciji. U potpisu su NVO Aktiv, Humani centar, Centar za prava manjinskih zajednica (CRMC), Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC, Komunikacija za razvoj društva - CSD, Forum za razvoj i multietničku saradnju - FDMC, Mreža za građanski aktivizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana