Небојша Стефановић: Полиција има индиције ко је убица Ивановића

Агенције
Небојша Стефановић: Полиција има индиције ко је убица Ивановића

Београд - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је јуче да је Приштина на себе преузела одговорност да ли ће бити пронађене убице лидера ГИ СДП Оливера Ивановића.

Он је рекао да Београд, без обзира на понашање Приштине, која је одбила било какву сарадњу, има одређене индиције ко је убица, да се зна за “кретање одређених лица на Косову и одлазак у једну западну земљу”.

- Покушавамо да са том западном земљом дођемо до потврде. Морамо да будемо озбиљни, да све оно до чега смо дошли буде поткрепљено доказима - рекао је Стефановић и додао да у истрази очигледно не учествује ни ЕУЛЕКС.

Стефановић је навео да је српско тужилаштво послало Приштини хиљаде дописа гдје су тражили чауре с мјеста убиства.

- Тужилаштво или није добијало одговор или је добијало оно што нисмо тражили. Тражили смо оригиналне чауре, а добили клониране чауре - појаснио је он.

Додаје да је Милан Радојичић дао свој исказ и да постоје докази да се није налазио у том тренутку на простору Косова те да истрага коју Београд спроводи није урађена “офрље”.

- Није нам стало да штитимо било кога, ако је крив за нешто, треба да иде у затвор 1.000 година. Али, не може на силу, ако то одговара Приштини да сви сада морамо да гурамо у том правцу. Ја нисам за то - појаснио је он.

Испред просторија ГИ СДП у Косовској Митровици, гдје је прије годину убијен лидер те странке, запаљене су свијеће за Оливера Ивановића.

Свијеће су запалили и положили цвијеће чланови породице, страначке колеге, суграђани и пријатељи. Функционерка ГИ СДП Ксенија Божовић затражила је да буду пронађене и адекватно кажњене убице Оливера Ивановића.

- То је неопходно да би људи наставили да живе безбедно на овим просторима - казала је она и упитала да ли је правда да Ивановић три и по године проведе невин у затвору, као и да ли је демократија да са шест метака у леђа буде убијен испред страначких просторија само зато што је другачије мислио.

Она је казала да нијеми стоје на мјесту убиства Ивановића и немају одговор на питање ко су починиоци и налогодавци, већ да су само свједоци политичких говора и препуцавања Београда и Приштине, уз посредство и надгледање међународне заједнице.

У Храму Светог Саве на Врачару свијеће су запалили супруга Милена Ивановић са сином Богданом. Паљењем свијећа почаст су одали и предсједник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, шеф Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и министар одбране Александар Вулин.

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године испред просторија ГИ СДП у Косовској Митровици. До сада нису откривени починиоци и налогодавци тог убиства.

Резултати истраге још нису објављени, иако су званичници Београда прве информације обећали двије недјеље након убиства.

НВО: ЕУЛЕКС да споведе истрагу

Група невладиних организација које дјелују на Косову позвала је Мисију ЕУ на Косову да у оквиру ЕУЛЕКС-а формира независну истрагу о убиству Оливера Ивановића.

Истовремено, представнике утицајних дипломатских мисија на Косову позвале су да подрже овај захтјев и допринесу његовој реализацији. У потпису су НВО Актив, Хумани центар, Центар за права мањинских заједница (ЦРМЦ), Центар за заступање демократске културе - АЦДЦ, Комуникација за развој друштва - ЦСД, Форум за развој и мултиетничку сарадњу - ФДМЦ, Мрежа за грађански активизам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана