Могерини и Брнабић: Приштина да повуче додатне таксе на робу из Србије и БиХ

Агенције
Могерини и Брнабић: Приштина да повуче додатне таксе на робу из Србије и БиХ

Београд - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини поновила је у Бриселу да Приштина треба да повуче додатне таксе које је увела на робу из Србије и БиХ, јер се тим мјерама крше Цефта и Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП).

Могеринијева је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Србије Аном Брнабић, након састанка Савјета за стабилизацију и придруживање између Србије и ЕУ, нагласила да је опредијељеност Србије за нормализацију односа са самопроглашеним Косовом један од кључних елемената напретка у преговорима о придруживању.

Када је ријеч о спољној и безбједносној политици ЕУ, Могеринијева је изразила очекивање да Србија прилагоди своју спољну политику, пренијели су београдски медији.

Могеринијева је истакла да је оптимистична када је ријеч о европској будућности Србије, која уз сарадњу са Бриселом, може још брже напредовати на том путу, спроводећи реформе.

Она је поздравила опредијељеност и ангажованост Брнабићеве на том плану, изразивши увјерење да ће то допринијети даљем напретку у кључним областима - владавини права, судству, слободи говора.

Могеринијева је рекла да је Србија важан партнер ЕУ када је ријеч о војним и цивилним мисијама у Малију, Централноафричкој Републици и Сомалији.

Брнабићева је поновила да је главни приоритет спољне политике Србије - придруживање ЕУ, те подсјетила да је отворено 16 поглавља, а два привремено затворена.

Она је напоменула да Србија није фрустрирана због броја отворених поглавља, нити темпа којим се тај процес одвија.

Брнабићева је истакла да Србија може бити још ефикаснија у реформама које спроводи, прије свега због својих грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана