Meron predsjedava Žalbenim vijećem u slučaju protiv radikala

Srna
Meron predsjedava Žalbenim vijećem u slučaju protiv radikala

Hag - Predsjedavajući Mehanizma za međunarodne krivične sudove /MMKS/ Teodor Meron predsjedavaće žalbenim vijećem u slučaju protiv članova Srpske radikalne stranke /SRS/ Vjerice Radete i Petra Jojića, saopšteno je iz MMKS.

U saopštenju se navodi da su za ostale članove vijeća, koje će razmatrati žalbu Tužilaštva na odluku Mehanizma da proces protiv Radete i Jojića bude prebačen u Srbiju, određeni sudije Vilijam Husein Sekule i Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa.


Haško tužilaštvo traži od žalbenog vijeća da poništi rješenje kojim su povučene potjernice za Radetom i Jojićem i da ponovo budu izdati međunarodni nalozi za njihovo hapšenje i izručenje Mehanizmu u Hagu, kao i da ukine nalog haškom tužilaštvu da preda srpskim kolegama dokaze i optužnicu protiv njih.

Tužilaštvo se žalilo na odluku sudije Ajdina Sefe Akaje od 12. juna kojom je naložio da se što prije slučaj proslijedi kancelariji tužilaštva u Srbiji, kao i sve informacije od značaja u vezi sa ovim slučajem, uz optužnicu i materijal koji podržava optužnicu.

Akaje je u svojoj odluci, između ostalog, naveo da je krivično djelo za koje se terete Radeta i Jojić počinjeno u Srbiji, a da je Srbija navela da ima nadležnost, te da je voljna i adekvatno pripremljena da prihvati ovaj slučaj za suđenje, uz obezbjeđivanje svih proceduralnih garancija za fer suđenje, kao i da su optuženi spremni da se pojave pred sudom u Srbiji.

Haško tužilaštvo se tome usprotivilo, tvrdeći da Vjerica Radeta i Petar Jojić, kao poslanici SRS u Narodnoj skupštini Srbije uživaju imunitet od krivičnog gonjenja.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanje suda, odnosno da su, navodno, zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana