Меркелова са Тачијем: Дијалог Београда и Приштине није једноставна тема

Танјуг
Меркелова са Тачијем: Дијалог Београда и Приштине није једноставна тема

Берлин - Њемачка канцеларка Ангела Меркел састала се данас с косовским предсједником Хашимом Тачијем у Берлину и поручила да споразуми који су постигнути у оквиру дијалога Београда и Приштине морају да се спроведу, јавља Радио слободна Европа.

Како се наводи, Меркел је на заједничкој конференцији за новинаре рекла да су односи Београда и Приштине “главно питање на европском путу двије земље”.

Меркел је истакла да то “није лака тема”, али је оцијенила да је било помака по том питању.

Најавила је и да ће о односима Београда и Приштине бити ријечи и на Самиту у Софији.

Говорећи о билатералним односима Приштине и Берлина, Меркел је оцијенила да су они добри.

Њемачка канцеларка сматра да је Косово “доста тога” постигло од када је прогласило независност и да је напредовало на путу ка ЕУ, али је нагласила да још постоје проблеми и изазови који нису ријешени.

Као изазове поменула је владавину закона, борбу против корупције и велику незапосленост.

Косовски предсједник Хашим Тачи поручио је да је Приштина спремна да отвори “коначно поглавље” са Београдом како би се постигао “законски обавезан споразум о потпуној нормализацији односа Београда и Приштине”.

“Знам да коначна фаза дијалога неће бити лака ни за Косово, али ни за Србију. Али, нема другог пута за напредак, ни за Косово, ни Србију, осим дијалога и споразума.

Заједно треба да пронађемо начин да постигнемо један коначан споразум, који ће окончати трагичну историју и отворити пут мира и помирења измеду наших народа, каже Тачи и додаје да цијели процес треба да се заврши реципрочним признањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана