Međunarodna komisija da preuzme slučaj ubistva Olivera Ivanovića

Srna
Međunarodna komisija da preuzme slučaj ubistva Olivera Ivanovića

Priština - Učesnici okruglog stola, održanog u Čaglavici kod Prištine povodom godinu dana od ubistva predsjednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" /SDP/ Olivera Ivanovića, zatražili su da nezavisna međunarodna komisija preuzme istragu o ovom ubistvu, počinjenom 16. januara prošle godine u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Zamjenik predsjednika SDP-a Ksenija Božović iznijela je sumnje da neko nastoji dodatno da oteža istragu, navodeći da istražni organi iz Beograda, Prištine i službe bezbjednosti iz međunarodne zajednice moraju u najkraćem roku odgovoriti odakle su se u javnosti pojavili snimci sa video-kamera koje su, kako su do sada tvrdili iz Beograda i Prištine, u trenutku ubistva Ivanovića bile ugašene.

"Lično sam dobila tvrdnje specijalnog tužioca /samoproglašenog/ Kosova da su četiri kamere na sjedištu naše građanske inicijative, navodno, bile ugašene od 4. do 16. januara i da su proradile 10 minuta posle atentata na našeg predsednika", rekla je Božovićeva, dodajući da je uvjerena da su upravo to detalji koji ukazuju da je istraga opterećena prvenstveno političkim motivima i da je nekome stalo da ubistvo ostane nerasvijetljeno.

Ona je u ime porodice Olivera Ivanovića, prijatelja, poštovalaca i svih Srba apelovala na sve ljude, a posebno na ambasadore zapadnih zemalja, da sutra prisustvuju obilježavanju godinu dana od ovog ubistva kako bi poslali jasnu i jedinstvenu poruku da atentat na Ivanovića mora da bude rasvijetljen, a naredbodavci i počinioci otkriveni.

Predsjednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović optužio je Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu da ništa ne čine da budu pronađeni narodbodavci i počinioci ubistva Olivera Ivanovića i iznio sumnju da predstavnicima Srba i Srbima na Kosmetu "prijeti veći zločin nego što je ovo ubistvo".

"Podsećam da je na isti dan kada je ubijen Ivanović, pet godina ranije ubijen Dimitrije Janićijević - kandidat SLS-a za gradonačelnika Severne Kosovske Mitrovice, da su Oliveru u dva navrata paljeni automobili, da je bačena bomba na sedište SDP-a i da je u predizbornoj kampanji 2016. godine Oliver Ivanović bio anatemisan i proglašen izdajnikom srpskih nacionalnih interesa", rekao je Petrović.

On ocjenjuje da sve to stvara klimu potpunog straha i bezakonja u kome su svi Srbi koji nisu članovi Srpske liste, kao i njihove porodice "žive mete".

Petrović kaže da podržava ideju da međunarodna komisija preuzme istragu o ubistvu Olivera Ivanovića.

Aleksandar Jablanović je u ime Pokreta kosovskih Srba iz Leposavića iznio uvjeravanja da su sve bezbjednosne službe, uključujući prištinske, beogradske i međunarodne, "imale saznanja da je Ivanoviću život ugrožen".

"Očekujem da će Kfor u skladu sa svojim mandatom dati odgovor ili bar preuzeti ulogu koordinatora u istrazi o Ivanovićevom ubistvu", rekao je Jablanović i podsjetio da su on i njegov otac Dragan Jablanović, bivši gradonačlenik Leposavića, u više navrata bili "mete" i da do danas nijedan od napada na njih nije rasvijetljen.

Učesnici okruglog stola saglasni su da Beograd i Priština moraju razmjenjivati informacije do kojih su došli u istrazi i da, ukoliko slučaj ubistva Olivera Ivanovića ostane nerasvijetljen, neće biti mira, ni spokoja za građane Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana