МСП Србије: Украјинци без осуде учествовали у злочнима над Србима

Б92
МСП Србије: Украјинци без осуде учествовали у злочнима над Србима

Београд - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић позвао је на консултације амбасадора Србије у Украјини Радета Булатовића због питања односа са Украјином.

Такође, истиче се и да је Србија предузела низ конкретних корака у процесуирању српских држављања који се боре на страним ратиштима укључујући Украјину.

"Министар Дачић је подсетио да је познато да су украјински плаћеници учествовали у злочинима које су починиле хрватске снаге према српском народу у Хрватској, које Украјина за разлику од Србије, никада није осудила", наводи се у саопштењу.

Осим тога, у саопштењу се наводи да је Србија од избијања кризе у Украјини "више пута указала да поштује територијални интегритет Украјине што је доказано и приликом председавања Србије ОЕБС-у".

Они наводе и да ће шеф српске дипломатије Ивица Дачић у наредним данима ће разговарати са амбасадором Булатовићем о даљим активностима везаним за односе са Украјином.

Из Министарства спољних послова Србије наводе да Србија остаје посвећена изградњи добрих односа са Украјином на принципима међусобног уважавања и "неће дозволити да буде колетарална жртва међународних односа који немају везе са Србијом".

Украјински амбасадор у Београду Олександер Александрович је прошле недjеље позван у Кијев на консултације о, како је тада Климкин објавио на Твитеру, "поштовању међународног права и избегавању употребе грађана Србије као плаћеника".

"Русија обучава српске најамнике да убијају Украјинце. Русија је користила српске екстремисте да изведу државни удар у Црној Гори. Русија охрабрује српски сепаратизам у Републици Српској како би дестабилизовала Босну и Херцеговину", рекао је почетком мjесеца Александрович у интервјуу за БИРН

Та изјава усталасала је српску јавност.

Министарство спољних послова Србије је реаговало упозорењем да ће, уколико се украјински амбасадор не "врати" у оквире Бечке конвенције, предузети одређене кораке, "уобичајене у оваквим случајевима", што се тумачи као последње упозорење пред протеривање амбасадора неке земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана