London pravi svoju “Srpsku listu” da bi smanjio uticaj Beograda?!

Srna
London pravi svoju “Srpsku listu” da bi smanjio uticaj Beograda?!

Beograd - Po nalogu britanskih obavještajaca na Kosovu i Metohiji priprema se teren za formiranje nove stranke Srba koja bi bila kontrolisana iz Londona, a predstavljala bi pandan “Srpskoj listi” koja je reprezentativna i najjača politička opcija u južnoj srpskoj pokrajini, pišu “Večernje novosti”, pozivajući se na bezbjednosne službe Srbije.

Prema ovim informacijama, cilj londonskog projekta jeste da se umanji uticaj zvaničnog Beograda na Kosovu i Metohiji i da se Srbi što više integrišu u prištinske institucije, ali bez realne mogućnosti uticaja, čime bi samoproglašeno Kosovo imalo navodni dokaz multietničnosti i poštovanja manjina.

Projekat predviđa i stvaranje klime opšteg otpora ideji razgraničenja kao mogućeg trajnog rješenja pitanja Kosova, kako među Albancima na Kosmetu, tako i u centralnoj Srbiji čime bi Beograd bio doveden pred svršen čin - da je priznanje samoproglašenog Kosova u sadašnjim granicama jedino rješenje ukoliko želi da nastavi evropske integracije.

List iz povjerljivih izvora saznaje da je u ovom aranžmanu glavna veza Britanaca na Kosmetu politički analitičar i direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi, čiji je zadatak da pridobije viđenije Srbe za formiranje nove stranke. Šeholi, koji je u dobrim odnosima sa većinom najvažnijih albanskih političara, uključujući i Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja u januaru će organizovati skup u Čaglavici na kojem će se razmatrati aktuelno stanje u pregovorima Beograda i Prištine.

Na ovoj debati, kako se očekuje, okupiće se neki od glavnih predstavnika opozicije u Srbiji - Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Saša Janković i Zoran Lutovac, a od srpskih političara sa Kosova i Metohije Slaviša Petković, Nenad Rašić, Rada Trajković i Aleksandar Jablanović.

Prema saznanjima lista, finansijsku podršku organizaciji ovog skupa pruža britanska neprofitna fondacija IMAN čije sjedište je u Londonu, a čine je gotovo uglavnom visoki predstavnici britanske aristokratije, lordovi iz gornjeg doma parlamenta i članovi Rotari kluba.

Kako su finansijeri skupa Britanci, sumnja se da će sama debata biti prvenstveno u funkciji britanskih interesa, ali i njemačkih, jer je Berlin glavni protivnik ideje o korekciji granica na Balkanu.

Organizaciju IMAN predvodi Ribal el Asad, član ugledne sirijske porodice iz koje potiču dvojica predsjednika ove države, pokojni Sadat i aktuelni Bašar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana