Lavrov stigao u Beograd, na aerodromu ga dočekao Dačić

Srna
Lavrov stigao u Beograd, na aerodromu ga dočekao Dačić

Beograd - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je kasno popodne u Beograd, gdje ga je na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Lavrov će se večeras sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


Prema protokolu, za sutra je predviđeno da Dačić i Lavrov obiđu spomenike sovjetskom vojniku u okviru Memorijalnog kompleksa Oslobodiocima Beograda i ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu.

Potom će Lavrov sa Vučićem prisustvovati prezentaciji mozaika kupole Hrama Svetog Save, čemu će prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Planirano je da se na ceremoniji prisutnima obrate Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, Vučić, Lavrov i generalni direktor kompanije "Gaspromnjeft" Aleksandar Djukov, te ruski mitropolit volokolamski Ilarion.

Tokom dana predviđen je i sastanak Lavrova sa premijerom Srbije Anom Brnabić, a u podne u Palati "Srbija" sastanak delegacija Srbije i Rusije koje predvode Dačić i Lavrov, poslije čega će se njih dvojica obratiti medijima.

Potom je u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, predviđeno zajedničko izlaganje Lavrova i Dačića, kao i uručenje Ordena prijateljstva Dačiću u Ambasadi Rusije u Beogradu.

Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo. Riječ je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svijetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a onda potom prevezen u Beograd. Djelo je devedeset ruskih umjetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom.

Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana